Бијељинка Јасна Пазарац, туристички водич: Свијет на длану :: Semberija INFO ::

 

Бијељинка Јасна Пазарац, туристички водич: Свијет на длану


За петнаестак година активног бављења туризмом, у улози туристичког водича, Јасна Пазарац из Бијељине посјетила је бројне туристичке дестинације, од готово свих европских земаља, до земаља Азије и Средње Америке.

Од дестинација које су на њу оставиле посебан утисак, Јасна издваја Мексико, Кубу, Бали, Непал, Индију...



- Факултет сам завршила у Новом Саду, тако да сам са дипломом дипломираног менаџера у туризму кренула у ову пословну и животну авантуру. Од 2006. године активно се бавим овим послом. Почело је са Грчком, након чега су на ред дошли европски градови. Од великих и значајних дестинација, највећи утисак на мене оставила је Азија. На таква путовања увијек се одлази уз озбиљне припреме и познавање историје и географије.



Ипак, тај непосредни контакт са људима је нешто најбоље и најаутентичније што се може доживјети на путовањима. Путујући свијетом, несвјесно почињете размишљати о друштвеним системима, о добрим и лошим странама тих земаља, о људима које упознајете, о њиховом социјалном и економском статусу. Све то ме наводи на закључак да су  људи у богатијим и сређенијим државама и системима више незадовољни и несрећни у односу на оне сиромашне земље и народе. Азија је посебна, јер је становништво скромно и насмијано, за разлику од Европљана, гдје је присутно незадовољство, упркос високом животном стандарду’’.



Јасна каже да овај посао подразумијева, прије свега, комуникативност, јер је неважно да ли туристима представљате локалну пијацу, музеј или историјско – културно насљеђе. Она каже да овај посао не би мијењала за било који други.

- Мапа пута је увијек слична. Причу за туристе углавном формирам на основу локалног искуства становништва које живи у тој земљи. То је увијек интересантније људима да чују. Аранжмани за путовања данас су пуно доступнији, него што је то било раније. Због короне, већ четири мјесеца туристички водичи из БиХ и Србије су без ангажмана. Немамо стално запослење и сви радимо на уговор о дјелу”, истиче  Јасна Пазарац.
                              
Семберија инфо