Икеа купила 11.000 хектара шуме у америчкој држави :: Semberija INFO ::

 

Икеа купила 11.000 хектара шуме у америчкој држави


АТЛАНТА - Инвестициона група шведског малопродајног гиганта Икее купила је земљиште под шумом у југоистчној Джорџији како би заштитила шуму од крчења и њен разноврстан животињски и биљни екосистем од истребљења.

Ингка група, која поседује и управља већином Икеа продавница, купила је 10.840 хектара земље у близини слива ријеке Алтамаха, саопштила је компанија, преноси америчка телевизија ЦНН.

"Заиста вјерујемо да је могуће одговорно газдовање шумама и видимо велики дио наше одговорности према земљи коју посиедујемо - а самим тим и према планети - у обнављању шума и већој садњи од сјече", изјавио је директор Ингка Инвестментса Кристер Матсон за ЦНН.

На земљишту, купљеном од непрофитне организације Фонд за заштиту, живи више од 350 биљних и животињских врста, међу којима су и угрожени дуголисни бор и велика сувоземна корњача (гопхер тортоисе) које су сада заштићене.

Прије европског насељавања Сјеверне Америке, шума дуголисног бора простирала се на више од 90 милиона хектара од јужне Вирџиније до Флориде и на западу до Тексаса. У Џорџији је ово дрво доминирало у јужном дијелу државе.

Међутим, остало је мање од 4,0 посто површине под том шумом због крчења земљишта ради развоја пољопривреде и сузбијања пожара, према америчкој Служби за рибљи и животињски свијет.

Матисон је навео да ће Икеа пружати подршку локалним економијама које се ослањају на дрвну индустрију и да ће јавност имати приступ већем дијелу шуме у рекреативне сврхе.

Танјуг / Независне