ЕП: КЉУЧНА НОРМАЛИЗАЦИЈА ОДНОСА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ЕП: КЉУЧНА НОРМАЛИЗАЦИЈА ОДНОСА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ


Нормализација односа Србије и самопроглашеног Косова, као и уопште поштовање основних права кључно је за одржавање темпа приступања ЕУ, наводи се у извјештају о Србији који су данас усвојили чланови Европског парламента.

Извјештај је усвојен након што га је подржало 538 посланика, 69 је гласало против, а суздржано је било њих 79.

Чланови парламента поздравили су напредак који је Србија остварила у развијању функционалне тржишне економије и охрабрили су Владу Србије да настави са спровођењем структуралних реформи у том подручју.

Посланици су изразили забринутост у вези са функционисањем Народне скупштине Србије, гдје не постоји парламентарна опозиција и чију законитост оспоравају опозиционе странке.

Чланови Парламента подсјетили су на важност усклађивања са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ, с обзиром на чињеницу да је степен усклађивања у Србији најнижи у региону.

Србија, самопроглашено Косово, Сјеверна Македонија и Албанија морају да се усредсреде на спровођење темељних реформи, наводи се у извјештају Европског парламента.

У извјештајима о напретку Србије, самопроглашеног Косова, Сјеверне Македоније и Албаније у посљедње двије године посланици су упозорили да тај напредак на путу ка придружењу ЕУ зависи од трајних, темељних и неизмјенљивих реформи у фундаменталним подручјима као што су владавина права и ефикасно функционисање демократских институција.

Чланови Европског парламента нагласили су и важност јачања борбе против корупције и организованог криминала, заједно са развијањем добрих сусједских односа и регионалне сарадње.

Када се ради о односу Београда и Приштине, посланици су у извјештају о самопроглашеном Косову позвали стране да се суздрже од било каквих поступака који би могли да подривају међусобно повјерење.

Напомињући да пет чланица ЕУ још нису признале самопроглашену независност Косова, посланици су још једном позвали те земље да то учине, наглашавајући да се "независност /самопроглашеног/ Косова не може преокренути".

- Признање би било корисно за нормализацију односа /самопроглашеног/ Косова и Србије, побољшало би и консолидовало стабилност региона и омогућило би интеграцију обје стране - истиче се у саопштењу.
Посланици су позвали Европски савјет да хитно настави са усвајањем безвизног режима за грађане самопроглашеног Косова.

Резолуцију о Косову подржао је 471 посланик, против је било 109, а суздржана су била 104 члана Парламента.
 
(СРНА)