Политичке и медијске кампање и притисци не утичу на одлуке СПЦ :: Semberija INFO ::

 

Политичке и медијске кампање и притисци не утичу на одлуке СПЦ


БЕОГРАД - Архијереји, чланови Сабора Српске православне цркве (СПЦ), не доносе одлуке под утицајем политичких или медијских кампања или притисака, него искључиво по свом расуђивању, водећи се искључиво бригом за спасење и за добро вјерног народа, саопштено је из СПЦ-а.

"Било какви и било чији притисци, медијска халабука, у реалном животу Цркве Христове немају утицај на одлуке Сабора, укључујући избор архијереја, њихово назначење на поједне епископске катерде и слична питања”, наводи се у саопштењу.

Из СПЦ-а указују да је у јавности, као посљедица медијске кампање инструиране посљедњих неђеља од политичких кругова са подруја “које је шире од оног које називамо српским земљама”, тенденциозно креирана недоумица ко уопште заступа вјерни народ у најважнијим црквеним питањима и ко утиче на доношење одлука у најважнијим црквеним тијелима и органима.

“Одговор на ова питања је јасан, једноставан и заснован на канонима Цркве и одредбама Устава помесне СПЦ. Верни народ са било ког подручја у Сабору било које помесне Цркве заступа и у име тог верног народа у Сабору и ван Сабора доноси одлуке у крајњој инстанци искључиво надлежни епархијски архијереј”, наведено је у саопштењу.

Танјуг / Глас Српске