ВИНАРИ ЗАДОВОЉНО ТРЉАЈУ РУКЕ, ОЧЕКУЈУ УРОД ВЕЋИ ЗА 15 ОДСТО :: Semberija INFO ::

 

ВИНАРИ ЗАДОВОЉНО ТРЉАЈУ РУКЕ, ОЧЕКУЈУ УРОД ВЕЋИ ЗА 15 ОДСТО


БАЊАЛУКА, ТРЕБИЊЕ - Узгајивачи грожђа ове године очекују добру бербу овог воћа, као и веће приносе у односу на 2020. годину, а како су за "Независне новине" потврдили винари, продаја вина је ове године доста већа не само у односу на лани, већ и на 2019. годину.

Према ријечима Бранка Анђелића, агронома из Требиња, ове године очекују да урод грожђа буде већи за 15 одсто у односу на прошлу годину.

"Суша нам је ишла наруку, односно није било опасности од настанка болести, тако да ове године осим већег приноса очекујемо и бољи квалитет грожђа", казао је Анђелић за "Независне новине".

Додао је да ће овогодишња берба каснити и до 10 дана у односу на раније године.

Радован Вукоје, предсједник Одбора групације произвођача вина у БиХ при Спољнотрговинској комори БиХ и власник Винарије "Вукоје", казао је за "Независне новине" да берба грожђа још није почела, али да све указује на то да би овогодишња берба требало да буде одлична.

"Резултати су засад јако добри, очекујемо да ћемо имати веома добру бербу", рекао је Вукоје.

Када је ријеч о продаји вина, Вукоје је навео да је прошле године пандемија вируса корона, као и затварања која су услиједила као мјера спречавања ширења ковида-19 негативно утицали и на винаре.

"Претходне године смо имали мање резултате, али је зато ова година јако добра када је ријеч о продаји вина како на домаћем и регионалном, тако и на свјетском тржишту, јер смо радили извоз вина и на друге континенте", казао је Вукоје.

Додао је да је продаја вина ове године боља и од оне коју су имали у претпандемијској, 2019. години.

Истакао је да је с попуштањем мјера порасла потражња за вином и у угоститељским објектима.

"Код нас у Херцеговини је била доста добра туристичка сезона ове године, али и у другим дијеловима Српске, што је резултирало повећаном потрошњом вина", закључио је Вукоје.

Да ове године очекује већи принос и бољи квалитет рода за "Независне" је потврдио и Драган Анђелић, власник Винарије "Анђелић", који је навео да је разлог томе што су ове године временске прилике биле повољније. 

"Квалитет нашег грожђа је изузетан. Жилавка, на примјер, нигдје не успијева осим у Херцеговини. Грожђе из Херцеговине због много сунчаних дана је далеко испред осталих сјеверних сорти, а код нас су јужњачке сорте - мерло, вранац, жилавка, шардоне, кабернет, које су препознатљиве и дају добар принос и квалитет вина", нагласио је Анђелић.

Истакао је да је ова година доста боља и када је ријеч о пласманима вина.

"На почетку године мислили смо да ћемо због пандемије опет имати велике губитке, али период од маја па до сада је стварно добар", казао је Анђелић.

Навео је да су скоро сви херцеговачки винари прошле године имали проблеме с извозом вина због пандемије вируса корона.

"Попуштање епидемиолошких мјера и слободније кретање људи и робе утицали су да ова година буде знатно боља, али ипак неће успјети да надокнаде прошлогодишњу штету", казао је Анђелић.
 
(независне)