ШПАНИЈА - БУДУЋИ ЕНЕРГЕТСКИ СНАБДЈЕВАЧ У ЕВРОПИ? :: Semberija INFO ::

 

ШПАНИЈА - БУДУЋИ ЕНЕРГЕТСКИ СНАБДЈЕВАЧ У ЕВРОПИ?


Foto
Шпанске амбиције на енергетском тржишту су велике. Али, потребно је и учешће Француске. Тренутно се један гасовод завршава у Пиринејима. Визија трговца зеленим водоником између Сјеверне Африке и Европе дјелује реалније.

Мароко и Шпанија нису нарочито велики пријатељи, али су узјамно економски зависни. Такође и Алжир не спада у групу земаља које су европски партнери. Са руском инвазијом на Украјину и крајем Сјеверног тока два, ствари су се промијениле.

Нова геостратешка ситуација и Шпанији доноси промјене. Традиционални економски партнери Шпаније у арапском и сјевероафричком свијету, као и бројни соларни и вјетропаркови и шест гасовода (док је седми у изградњи), почињу да привлаче пажњу. Истовремено је потребно ојачати везе са Нигеријом и осталим снабдјевачима сировина.

Шпанија више од 21 одсто укупне енергије добија из обновљивих енергија, те се због тога тренутно не сусреће са несташицом енергије. Према наводима шпанских медија, та земља би у будућности могла да постане већи играч на енергетском тржишту.

Оживљавање обновљивих извора

Шпанци су, нарочито током пандемије, открили колико зависе од туризма. Зато желе да искористе 140 милијарди евра из бриселског "Фонда за сљедеће генерације" за реструктурирање енергетске инфраструктуре, односно њен прелазак на обновљиве изворе енергије, у шта спада и хидроген. 

Ову иницијативу подржава и шефица Европске комисије Урсула фон дер Лејен. Она се интересује за оживљавање такозваног Мид-Кат (Миди Каталонија) пројекта, односно успостављања гасовода између Шпаније и Француске. Тренутно у том дијелу Шпаније постоји један гасовод, чији су радови обустављени 2019. а који је дугачак око 80 километара у има капацитет од око 7,5 милијарди кубних метара (Сјеверни ток један је имао капацитет од 55 милијарди кубних метара).

Постоје само два мала гасовода који иду од Навара из Баскије до Француске. Шпанска министарка животне средине Тереса Рибера критиковала је претходних дана Француску, која не жели да учествује у даљој изградњи, из финансијских разлога.

Обуставом Сјеверног тока два је, међутим, ова тема поново покренута, каже шпански експерт за сјеверноафричка питања Ињасио Кембреро.

Шпанија жели да одвоји гас од цијене струје

Међутим, премијер Педро Санчез мора прво краткорочно да смањи цијене енергије, како би смирио грађане погођене пандемијом, тешким снежним падавинама током зиме, инфацијом и сада екстремном сушом. 

Порез на додату вриједност је за струју већ смањен, али то опозицији није довољно. Како би одвојио цијену гаса која нагло расте од остатка тржишта и како би обновљиви извори енергије попут воде, сунца и вјетра поново били атрактивни, Санчез се упутио на туру по Европи у жељи да постигне консензус у ЕУ.

Неки економски стручњаци у овој ситуацији виде економску и политичку шансу за Шпанију по овом питању, док други сматрају да су шпанске амбиције да постане енергетски снабдјевач илузорне.

"Јасно је да бисмо до 2025, захваљујући бројним соларним и вјетропарковима могли да постигнемо цијену од 50 евра по мегавату, док би та цијена у Њемачкој и Француској износила између 60 и 70", каже Луис Мерино, главни уредник шпанског магазина "Обновљива енергија", позивајући се на електродистрибутера Омел. Тиме би Шпанија постала атрактивнији играч у снабдијевању енергијом.

Промјена стратегије захтијева вријеме

Шпанија је на примјер јануара 2022. извезла више струје Француској него што је увезла.
"Због мале густине насељености, имамо могућност за изградњу даље инфраструктуре и да улажемо у геотермалне изворе", каже Роберто Гомез-Калвет, енергетски експерт Универзитета Европа у Валенсији. Ипак, цјелокупна стратегија тренутне владе, која је суштински исправна,  потрајаће годинама.

Гомез-Калвет сматра да је одступање од угља прије неколико година била грешка из ове перспективе.
Шпанија тренутно има још пет нуклеарних електрана, а о њиховом гашењу сада више нема говора, нарочито не сада када Санчез жели да извози енергију.

Мајорка као "лабораторија"

Овај експерт сматра да је производња "зеленог" водоника скупа и неефикасна.
"Не видим да тренутно постоји нека друга опција која би могла да замијени нафту и гас", каже он.
На Мајорци се зато тренутно ради на изградњи прве фабрике "зеленог" водоника, која би служила као репер за јужну Европу.

"Тренутно се ради о некој врсти лабораторије", каже Гомез-Калвет.
Како би се Санчезов сан да Шпанија постане извозник енергије остварио, потребно је увозити велике количине гаса из САД, каже Роберто Кентено, бивши руководећи шпанске електродистрибуције Енагас.

"Некада смо жељели да успоставимо везу са Француском, али како бисмо у Шпанију доводили гас из Русије, а не обрнуто", поручује. Алжир никако не може да замијени Русију као снабдјевача Европе.

Шпанија тренутно располаже са око 35 одсто резерви течног гаса у Европској унији. Португал, који такође има постројење за прераду течног гаса, подржава Санчеза у његовој амбицији и види шансу за своју државу да више инвестира у обновљиве изворе енергије.

Шпански експерт за сјеверноафричка питања Игнасио Кембреро у тренутној ситуацији види нове геополитичке проблеме које би могле да задесе Шпанију.

"Гасовод између Алжира и Марока, којим Шпанија покрива један дио својих енергетских потреба, тренутно је блокиран због политичких обрачуна. Поновним успостављањем енергетских веза између Алжира, Марока и Шпаније ствара се могућност за нове проблеме попут давања подршке исламским терористима у Африци, а ту је и рјешавање питања Западне Сахаре", сматра Кембреро.

У овом тренутку је извијесно да ће бити све теже да се избјегну проблематични компромиси, јер је ситуација превише нестабилна.
 
(Танјуг)