БИХ НЕМАРОМ ПОЛИТИЧАРА ИЗГУБИЛА ЛИДЛ :: Semberija INFO ::

 

БИХ НЕМАРОМ ПОЛИТИЧАРА ИЗГУБИЛА ЛИДЛ


Foto
Доминик Рашкај, ПР Маркетинг Манагер за Посао.хр и фирму Бољипосао.цом у БиХ, рекао је да је БиХ тренутно немаром и непотребним изјавама локалних политичара који се баве националним темама изгубила једног од највећих инвеститора, тачније Лидл, што су и они сами прецизирали у саопштењу за јавност.

"С обзиром на кризе које се догађају у свијету, мислили смо да нас више ништа не може изненадити, али очигледно је некако с великим шоком недавно дошла вијест о обустави руског плина према Пољској и Бугарској.

Газпром је спреман обуставити и осталим "непријатељским" земљама испоруку плина ако не буду плаћали у руским рубљама. Међутим, одређене земље попут Италије, Пољске и Естоније нису претјерано забринуте јер су дипломатским путем преко сусједних земаља ријешили питање опскрбе плином, а то се пак не може реци за Аустрију и Њемачку које су, напомињем, јаке господарске силе у Еуропи које тренутно јако овисе о руском плину. Ја не бих желио улазити у детаље и коментирати тренутни енергетски сукоб Запада и Русије, али и Украјине и Русије, јер нисам компетентна особа за то, но очигледно је да се за јавност пласирају једне информације, а да испод стола свако за свој интерес лобира", каже Рашкај.

Истакао је да највише забрињава чињеница, с обзиром на то да сарађују с бројним фабрикама из Европе, јесте како ће пребродити ситуацију ако дође до обуставе испоруке плина, јер у 70 одсто случајева фирми за производњу су погођјене плином.

"На који начин се планира помоћи тим истим тврткама ? Гледајте, сви ми имамо рокове за своје обавезе, па тако ако закаснимо с извршењима уговорне обавезе плаћамо пенале па тако је и у производњи. Купца из неке друге државе неће интересирати проблеми с којима се суочава послодавац и захтијеват ће временски точну испоруку одређених производа јер у коначници једно вуче друго у кашњењу.

Ово је заиста један незгодан тренутак у који су стављени бројни послодавци јер су њихови проблеми тренутно стављени под тепих. Није лако тек тако наћи замјену која је уједно сигурно и пет пута скупља од тренутне, а исто тако свједоци смо бројних поскупљења осталих енергената који утичу на цјелокупно пословање", тврди Рашкај.
Не замјерите, али посао је посао.

"Уз то, некако испод радара пролази лоцкдоwн у Кини који додатно уништава економију цијелог свијета. Једним дијелом и сви ми сами смо одговорни за то јер смо се ослонили на Кину која је тренутно једна велика творница за цијели свијет у производњи разних дијелова за разне сегменте, а тренутно све стоји. Бројне твртке су обуставиле даљњу производњу и радници су послани на привремени колективни годишњи одмор. Оно што ми видимо као твртка Посао.хр јест велики потенцијал за улагање у Хрватску која је колико - толико мање овисна о руском плину и може пружити бројне друге изворе енергије за производњу. Уз то, у најбољој тренутној позицији су Србија и поглавито БиХ.

С тим да је БиХ тренутно немаром и непотребним изјавама локалних политичара који се баве националним темама изгубила једног од највећих инвеститора, точније Лидл, што су и они сами прецизирали у приопћењу за јавност. Управо то цијело ово вријеме упозоравам - како несмотрене изјаве локалних политичара који се баве националним темама могу наштетити новим потенцијалним инвеститорима којима је БиХ управо идеално тржиште, што је у интересу и самим грађанима који би пронашли сигурно и стабилно пословно окружење с квалитетним примањима. Понављам, без обзира на повећану инфлацију, инвестирање се мора наставити како би се спријечила још гора криза", наглашава Рашкај.

Истакао је да тренутно најбољи примјер Турска која води јако добру политику у циљу раста привреде и воде се мотом "Ит'с нотхинг персонал Еуропе, ит'с јуст а гоод бусинесс".

"Дакле, не замјерите, али посао је посао. Ми такођер континуирано настављамо промовирати домаће тржиште и савјетовати послодавце како на што бољи начин доћи до квалитетне радне снаге. Овим путем молим и грађане да не насједају на преваре које се појављују путем смс порука, али и друштвених мрежа гдје се нуде разни послови.

Вјерујем да је дио грађана очајан у проналаску посла па неријетко насједне на превару, али молим вас да посао проналазите само путем службених wеб портала и твртки које се баве посредовањем у запошљавању. Само тако ћете наћи сигурно и квалитетно радно мјесто", закључује Рашкај.

(Јутарњи лист)