Босна и Херцеговина на прагу најзагађеније зиме :: Semberija INFO ::

 

Босна и Херцеговина на прагу најзагађеније зиме


Босна и Херцеговина је прва у Европи, а друга у свијету по смртности дјеце усљед загађења зрака. И прије почетка гријне сезоне суочавамо се са повећањем загађења зрака. Због повећања емисија штетних плинова, прије свега у ложиштима кућанстава, стручњаци упозоравају да је Босна и Херцеговина на прагу најзагађеније зиме. 

Призори који се понављају сваке године. Масовнија употреба угља као енергента за загријавање негативно ће утјецати на квалитет зрака у нашој земљи, који је и у ранијим годинама био нарушен, посебно у зимским мјесецима, упозоравају стручњаци. Томе додатно придоноси повећање цијена и несташица других гријних енергената. Загађење је најизраженије на подручју Зеничког, Тузланског и Сарајевског кантона. 

"Ми за 48 сати постајемо један од најзагађенијих градова у цијелој Еуропи, и у свијету. Толико је јака наша емисија, кад инверзија направи поклопац, да ми немамо шта радити него смањити емисију, а то је дугорочан проблем", објашњава експерт за квалитет зрака Мартин Таис. 

Дугорочан проблем, о коме се прича само у зимском периоду. Без конкретних мјера и рјешења. Већим дијелом гријне сезоне индекс квалитете зрака у већим градовима означен је као нездрав. 

"Можемо рећи да је стање заиста алармантно. Поготово ако узмемо у обзир и то да је гријна сезона нешто што траје 6 мјесеци годишње, минимум. Примјера ради, тренутно је загађење честицама ПМ 2.5, на шта сам ја посебно фокусирана, двадесет седам и по пута веће у односу на референтне годишње вриједности Свјетске здравствене организације", наводи еколог Хелена Стојић.

Полазна основа за рјешавање проблема је избацивање чврстих горива из употребе, сматрају стручњаци.

"Замјена чврстих горива, котлова и пећи на угаљ и на дрво са топлотним пумпама, дјелимично котловима на пелет, соларном енергијом, те у системима даљинских гријања кориштење топлотних пумпи које би користиле отпадну, геотермалну и питку воду. Према прогнозама, тиме би се могло рјешити око 60 посто руског гаса који се тренутно користи у системима даљинских гријања", сматра енергетски стручњак Нихад Харбаш. 

Све су то добро позната рјешења, додаје Харбаш. Међутим, без дугорочног плана и конкретних потеза, сива завјеса смога навучена над бх. градовима, очито ће бити реалност грађана и ове, а можда и наредних година.


​БХРТ