Иконић: Хатај сравњен са земљом :: Semberija INFO ::

 

Иконић: Хатај сравњен са земљом


ФОЧА - Припадници Спасилачке службе “Волф” из Фоче и Источног Сарајева и Горске службе спасавања из Бијељине већ два дана трагају за преживјелима у порушеним вишеспратницама у граду Хатај на југу Турске који је у земљотресу претрпио огромна разарања.

Начелник Спасилачке службе “Волф” Ненад Иконић рекао је Срни да је малтене цијели град сравњен са земљом и да они тренутно претресају велике зграде које су имале по седам, осам спратова.

-Прву ноћ нисмо ни спавали, право смо ушли у рушевине. Тражимо преживјеле и онда се повлачимо, а после нас долазе машине да рашчишћавају. Од синоћ смо до пола пет ујутро улазили у зграде, у подрумске просторије, нама је довољно да једна особа може да се увуче. Радимо са термалним камерама које смо понијели. Напорно је, али знали смо шта нас очекује, дошли смо овдје да помогнемо - рекао је Иконић.

До сада су извукли тридесетак тијела из великих зграда.

-Велике су зграде и мања је шанса у њима да се преживи. Сада ћемо да одемо у сљедеће двије улице гдје су зграде од пар спратова и надамо се да ћемо успјети да пронађемо коју живу особу - истиче Иконић.

Он наводи да се сваки дан деси чудо да спасиоци пронађу по једну или двије преживјеле особе.

-Ово је већ осми дан од земљотреса, надамо се, има феномена, послије десет до 15 дана су налазили људе, ако неко није повријеђен, да се нађе у неком простору, обично су то мање зграде. Ове веће зграде страдају, сложе се као кула од карата од приземља до крова - рекао је Иконић.

Иконић напомиње да су понијели све што им је потребно за 20 дана - опрему, храну, воду, шаторе, псе трагаче.

Између осталог, од опреме имају термалне и ендоскопске камере.

-Бушимо рупе између спратова и у подрумима и онда провлачимо ендоскопску камеру и гледамо који је садржај подрума, има ли живих, повријеђених и тек онда правимо простор, односно сијечемо носеће зидове да би се увукли спасиоци - описује Иконић дјеловање свог тима.

Иконић је додао да Турска има огромно искуство у спасавању из рушевина, али да нико није могао очекивати оволики степен и количину разарања.

Дијелове Турске и Сирије 6. јануара погодили су снажни земљотреси и потреси усљед смиривања тла у којима је погинуло више од 33.000 људи, при чему је уништено више хиљада објеката.


Глас Српске