Кошарац затражио ригорозну контролу приликом увоза меса :: Semberija INFO ::

 

Кошарац затражио ригорозну контролу приликом увоза меса


Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац наложио је појачану контролу на присуство афричке куге свиња приликом увоза меса из региона, ЕУ и других тржишта.

"Наложио сам Канцеларији за ветеринарство БиХ да прихвати захтјев Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и да уведе мјеру строге и интензивне контроле на присуство афричке свињске куге приликом увоза меса", рекао је Кошарац.

Он је додао да је циљ да се подрже напори институција Републике Српске, Федерације БиХ /ФБиХ/ и Брчко дистрикта у сузбијању и спречавању ширења ове заразне болести, те очувају постојећи ресурси у свињогојству.

Кошарац је напоменуо да институције Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта редовно прате ситуацију на терену и да на дневном нивоу предузимају неопходне мјере за контролу афричке куге свиња, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Он је појаснио да у борби против афричке куге свиња постоји координација активности и редовна комуникација са надлежним институцијама Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта, а да заједнички ниво мора дати допринос таквим напорима.

"Због тога смо опредијељени да адекватним мјерама и увођењем појачане контроле код увоза меса помогнемо надлежним институцијама Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта у сузбијању и спречавању ширења афричке куге свиња, као и санацији посљедица", истакао је Кошарац.

Он је напоменуо да на снази остаје постојећа забрана увоза у БиХ живих свиња, свјежег меса домаћих и дивљих свиња, те производа од меса из регија Хрватске, Србије и других земаља у којима је присутна афричка куга свиња.

"Пратићемо ефекте предузетих мјера и стање на терену, те у координацији и сарадњи са надлежним тијелима у Републици Српској, ФБиХ и Брчко дистрикту наставити да радимо на сузбијању и спречавању ове заразне болести", истакао је Кошарац.

Он је подсјетио да је од Савјета министара затражио да из текуће резерве буџета институција БиХ интервентно издвоји милион КМ за санирање посљедица ширења афричке куге свиња.

Кошарац је истакао и да су недавно, на захтјев његовог министарства и Канцеларије за ветеринарство БиХ, међународни експерти задужени за здравље животиња боравили на подручју Бијељине и Брчко дистрикта, те у сарадњи са ветеринарима из Српске дали препоруке о томе шта је потребно учинити како би се спријечило ширење афричке куге свиња.

(Независне)