Удружење кардиолога Републике Српске: Симпозијум Удружења кардиолога РС “прим. др Зоран Паовица” :: Semberija INFO ::

 

Удружење кардиолога Републике Српске: Симпозијум Удружења кардиолога РС “прим. др Зоран Паовица”


Симпозијум Удружења кардиолога Републике Српске традиционално се одржава у Требињу, а учествује око 50 еминентних клиничара икардиолога из Републике Српске и Србије. На овогодишњем симпозијуму ће бити представљене нове смјернице у лијечењу кардиоваскуларних обољења као водећег узрока смртности у свијету. 
Предсједник Удружења кардиолога Републике Српске примаријус др Милица Ловрић, изјавила је да су теме симпозијума нове смјернице у лијечењу акутног коронарног синдрома, кардиомиопатије, али и теме из области аритморологије, кардиохирургије и слично.Симпозијуму "Примаријус доктор Зоран Паовица" присуствују и представници фармацеутских кућа, а биће презентовани нови лијекови у фармакокардиологији који ће побољшати квалитет здравља пацијената и продужити животни вијек.

-Наша свакодневна активност усмјерена је на редукцију фактора ризика, јер смо свједоци да су кардиоваскуларне болести водећи узрок смртности. Статистички подаци показују да годишње у свијету умре више од 18 милиона, а од ових обољења. БиХ, односно Република Српска, нажалост, нису поштеђени тога. Подаци из 2021. године указују на то да је стопа смртности од кардиоваскуларних обољења била око 38 одсто, што је висока цифра”, рекла је прим. др Ловрић. Она је нагласила да се свакодневном едукацијом и прегледима може промијенити поимање здравља, а корекцијом фактора ризика, као што је пушење, те кориговањем крвног пристика и слично може се много учинити, односно спријечити или одгодити појава кардиоваскуларних обољења.

-Кардиологија Републике Српске је на завидном нивоу, у свјетским је токовима, пратимо све новине у свијету и покушавамо то примијенити на пацијенте. Имамо дијагностику која то може испратити”, рекла је прим.др Ловрић. Члан Српске академије наука и уметности (САНУ), Миодраг Остојић, истакао је да је превенција кардиоваскуларних обољења у Републици Српској успјешна, те да су правилна исхрана, редовна физичка активност и одсуство пушења најзначајнији фактори у спречавању ових болести.Он је нагласио да су “иновација знања и примјена ових постулата у кардиологији, довели до тога да је број умрлих у Републици Српској опао”, рекао је Остојић.Начелник Клинике за кардиологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске Тамара Ковачевић Прерадовић рекла је да се остварују запажени резултати у лијечењу кардиоваскуларних болести, да је много уложено у развој кардиологије и кардиохурургије у Републици Српској и да је веома важна едукација кадра, на чему се интезивно ради.Она је нагласила да  су значајни превентивни прегледи, те да ће се у наредној години са Удружењем доктора породичне медицине у Републици Српској на систематичан начин приступити трагању за најризичнијом популацијом.