Данас је Свјетски дан менталног здравља :: Semberija INFO ::

 

Данас је Свјетски дан менталног здравља


Свјетски дан менталног здравља је 10. октобра и како наше разумијевање менталног здравља расте, ми растемо заједно с њим.  

Ментално здравље је далеко напредовало од раних деведесетих када је Свјетска федерација за ментално здравље (WФМХ) службено утврдила тај дан, истичу из Института за здравље и сигурност хране Зеница (ИНЗ).

Ментално здравље Свјетска здравствена организација дефинисала је као стање добробити у којем појединац остварује своје потенцијале, може се носити с нормалним животним стресом, може радити продуктивно и плодно те је способан придоносити заједници.

Недостатак улагања у ментално здравље несразмјеран укупном здравственом прорачуну придоноси недостатку у лијечењу менталног здравља. Многи људи с менталном болешћу не добијају третман на који имају право и који заслужују и заједно са својим породицама и његоватељима и даље трпе стигму и дискриминацију. Јаз између “оних који имају” и “оних који немају” све је шири и постоји непрестана незадовољена потреба за бригом о особама с менталним проблемима.


​БХРТ