Бајден: Палестинска самоуправа треба на крају да управља Газом и Западном обалом :: Semberija INFO ::

 

Бајден: Палестинска самоуправа треба на крају да управља Газом и Западном обалом


Фото - Танјуг
Извор: Ројтерс / Танјуг / Политика

ВАШИНГТОН – Председник САД Џозеф Бајден изјавио је јуче да би Палестинска самоуправа (ПА) на крају требало да управља Појасом Газе и Западном обалом након окончања рата између Израела и Хамаса.

У ауторском чланку за „Вашингтон пост” Бајден је, такође, рекао да су САД спремне да издају забрану издавања виза „екстремистима” који нападају цивиле на Западној обали, пренео је Ројтерс.

И високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Ђузеп Борељ изјавио је раније данас да само ПА може да управља Појасом Газе када се буде завршио рат између Израела и Хамаса.

„Хамас не може више да контролише Газу”, рекао је Борељ у Манами, у Бахреину, на годишњој конференцији о спољној и безбедносној политици, преноси Танјуг.

Он је одбацио могућност да Газом управља Хамас.

„Дакле, ко ће моћи да управља Газом? Мислим да само једна страна то може да буде - Палестинска самоуправа”, поручио је Борељ.

Палестинска самоуправа је тело успостављено у јуну 1994. године на основу Споразума из Осла, који су годину дана раније потписали Палестинска ослободилачка организација (ПЛО) и Израел, а односи се на Појас Газе и Западну обалу.