Убијен лидер Исламске државе? Ирачка ТВ најавила снимак :: Semberija INFO ::

 

Убијен лидер Исламске државе? Ирачка ТВ најавила снимак


БАГДАД, ТЕХЕРАН - Иран и Ирак саопштили су одвојено да су обавјештени да је лидер Исламске државе Абу Бакир ал-Багдади убијен у Сирији, преноси Ројтерс.

Како су пренијеле агенције, вјерује се да је Багдади убијен у америчкој акцији у Сирији.

"Наши извори унутар Сирије потврдили су ирачком обавештајном тиму задуженом за праћење Багдадија, да је он убијен заједно са својим личним телохранитељем у Идлибу пошто је откривено где се скривао када је покушао да изведе породицу из Идлиба према турској граници", рекао је један од ирачких извора за Ројтерс.

Са друге стране, двојица иранских званичника рекла су за Ројтерс да је Иран од извора у Сирији обавјештен о убиству Багдадија.

"О Багдадијевој смрти Иран су обавјестили сиријски званичници који су те информације добили са терена", рекао је један од званичника. Ово је потврдио и други ирански званичник.

Ово није први пут да се појавила информација да је он убијен. Пре две године су појавиле информације да је убијен у нападима код Раке, али се он појавио на сницмцима Исламске државе у априлу и септембру ове године.

На врхунцу своје моћи Исламска држава обухватала је територију са више милиона људи од северне Сирије преко долине Тигра и Еуфрата па све до ирачке престонице Багдада.

Багдади се, како се вјерује, после пада Мосула и Раке, упоришта Исламске државе у Ираку и Сирији, 2017 године, крио у пустињи између Ирака и Сирије.

Ирачка државна ТВ саопстила је да ће емитовати снимак америчког напада у Сирији у којем је убијен лидер Исламске државе Абу Бакр ал Багдади.

​Глас Српске