Хиљаде људи против десничарског екстремизма у Њемачкој, у Минхену прекинут скуп :: Semberija INFO ::

 

Хиљаде људи против десничарског екстремизма у Њемачкој, у Минхену прекинут скуп


Фото - Танјуг

Извор: Танјуг / Глас Српске

МИНХЕН - Више десетина хиљада људи поново је данас протестовало широм Њемачке против десничарског екстремизма и у знак подршке демократији, док су демонстрације у Минхену прекинуте због превелике гужве.

Протести, који се организују након што је објављено да су чланови крајње десничарске странке Алтернатива за Њемачку (АфД) одржали тајни састанак са десничарским екстремистима у Потсдаму на којем су разговали о масовној депортацији страних држављана, одржани су данас у Бремену, Келну и Бону, а највећи скуп очекује се у Берлину.

У Минхену су демонстрације прекинуте због превелике гужве, саопштила је полиција и истакла да је немогуће осигурати безбједност учесника.

На протесту у Минхену очекивало се око 25.000 људи, али организатори кажу да их се окупило до 250.000, преноси њемачки Велт.

Према процјенама полиције, на демонтрацијама у Минхену окупило се око 80.000 људи, додаје Шпигел.

У Бремену се, на митингу „Гласно против деснице“, окупило, према процјенама полиције, између 35.000 и 40.000 људи, док организатори процјењују да је било око 50.000 људи.

„Цео Бремен мрзи АфД“, узвикивали су учесници протеста у Бремену.

Протести против десничарског екстремизма и ксенофобије одржани су и у Келну и Бону.

Неколико хиљада људи окупило се у Бону, док су у Келну одржана три скупа, на којима је десетине хиљада људи протестовало против десничарског екстремизма.

„Мржња те чини болесним“ и „Нема Келна за нацисте“, писало је на плакатима које су носили учесници протеста у Келну, наводи Тагесшпигел.

Очекује се да ће највећи протест бити одржан у Берлину, где су организатори позвали учеснике да дођу испред Бундестага у 16 часова.

Од петка до данас планирано је одржавање протеста на око 100 локација широм Немачке.

Предсједник Немачке Франк-ВАлтер Штајнмајер захвалио је на посвећености демократији стотинама хиљада учесника који протестују против десничарског екстремизма.

„Они бране нашу републику и наш устав од непријатеља. Они бране нашу хуманост“, навео је предсједник Њемачке у видео-поруци.

Њемачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер похвалила је одржавање протеста као одбрану демократије.

„Срце наше демократије куца на нашим улицама и трговима овог викенда“, рекла је она и оцијенила да је веома охрабрујуће то што стотине хиљада људи активно „брани њемачку

демократију“.

У суботу је више од 100.000 људи изашло на улице Њемачке, укључујући у Франкфурту, Штутгарту и Хановеру, док је протест у Хамбургу у петак завршен раније из безбједносних разлога, услед велике гужве.

Протести против десничарског ексремизма одржавају се широм Њемачке након што је откривено да су су чланови АфД у новембру присуствовали састанку са неонацистима и другим екстремистима да би разговарали о масовној депортацији миграната, тражилаца азила и њемачких држављана страног поријекла за које се сматра да нису успјели да се интегришу.

Састанак је одржан у хотелу у близини источноњемачког града Потсдама 25. новембра, али је о њему јавност сазнала тек 10.