Фон дер Лајенова: БиХ је испунила обавезе, препоручујемо почетак преговора :: Semberija INFO ::

 

Фон дер Лајенова: БиХ је испунила обавезе, препоручујемо почетак преговора


– БиХ је у посљедњих годину дана направила импресиван напредак на путу ка ЕУ и зато ће Европска комисија препоручити Европском савјету да отвори преговоре с БиХ, рекла је Урсула фон дер Лајен, предсједница Комисије у говору пред Европским парламентом.

Уз аплауз присутних посланика, фон дер Лајенова је рекла да Европска комисија представља извјештај за БиХ, који је услов за Савјет да донесе одлуку о отпочињању преговора за чланство, и да је земља испунила услове који су пред њу постављени.

Рекла је да је БиХ усвојила закон о сукобу интереса, који је седам година чекао на усвајање, закон о прању новца а унаприједила је и менаџмент миграција.

"Слика је јасна: БиХ је направила импресиван напредак откад јој је додијељен кандидатски статус. Више је постигнуто напретка у ових годину дана него у протеклој деценији. БиХ је у потпуности усклађена с спољном и безбједносном политиком ЕУ што је од круцијалне важности у ово турбулентно доба", рекла је фон дер Лајенова.

Рекла је да је још потребно остварити напретка и да је још дуги пут ка чланству, али да је БиХ показала да може постићи напредак.

"Порука која долази из БиХ је јасна и наша порука мора бити такође јасна. Будућност БиХ је у ЕУ", рекла је фон дер Лајенова.

Нагласила је да врата за западни Балкан морају остати отворена и да је ЕУ зато креирала план за раст.

Иако Фон дер Лајенова препорука за отпочињање преговора идаље није обавезујућа за Европски савјет, сматра се да је она јако важна, јер без ње би било тешко очекивати да би европски лидери, који ће 21. и 22. марта расправљати о БиХ, могли донијети одлуку о отпочињању преговора. Иако је дио политичара у БиХ очекивао да ће БиХ добити датум, потребно је разјаснити да ће датум за почетак преговора бити утврђен када буде договорена међувладина конференција, на којој ће бити утврђен преговарачки оквир. То је процес који предстоји и који ће, као и за било коју другу земљу, трајати одређено вријеме.

(Независне)