Усвојен Приједлог закона о буџету у првом читању :: Semberija INFO ::

 

Усвојен Приједлог закона о буџету у првом читању


САРАЈЕВО - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас је на хитној сједници, у првом читању, усвојио Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, у укупном износу од око 1,8 милијарди КМ. Од 14 присутних делегата на четвртој хитној сједници, за Приједлог закона је гласало 13 делегата, док је Младен Босић /СДС/ био уздржан.

Сједници оправдно не присуствује замјеник предсједавајућег Дома народа Драган Човић /ХДЗ/.

Предсједавајући Комисије за финансије и буџет Дома народа Душанка Мајкић изразила је задовољство чињеницом да је Комисија једногласно подржала принципе овог закона.

Према њеним ријечима, кашњење доношења овогодишњег буџета од свих парламентараца тражи додатну одговорност, посебно у свјетлу одржавања наредних локалних избора и актуелне ситуације и увези са епидемијом вируса корона у БиХ.

Делегат Денис Бећировић /СДП/ изнио је низ примједби на рачун Приједлога буџета за који сматра да није развојни и да је рестриктиван према областима безбједности, одбране, повратка.

Он није пропустио прилику да и овај пут негативно говори о политици званичног Београда, јер му смета финансирање оружаних снага у Србији.

Мајкићева је оштро реплицирала Бећировићу на недосљедности у својим ставовима, и константно увредљивим тоновима према Србији и српском народу у цјелини.

Шеф Клуба делегата бошњачког народа Асим Сарајлић /СДА/ позвао је делегате да се врате на дискусију о овој теми у складу са Пословником.

Делегат Младен Босић /СДС/ најавио је да неће гласати за буџет ради "поштивање закључака Народне скупштине Републике Српске".

Он сматра да политичари у БиХ у први план стављају властите, а не друштвене интересе што је "показао и процес креирања и усвајања овогодишњег буџета институција БиХ".

Предсједавајући Дома народа Никола Шпирић најавио је да ће амандманска фаза у доношењу Приједлога закона о буџету институција БиХ за 2020. годину бити одржана након двочасовне паузе.

Према његовим ријечима, 5. хитна сједница требало би да почне у 15.00 часова.


 извјештај о финансијској ревизији институција иде на усаглашавање


Дом народа Парламентране скупштине БиХ упутио је на усаглашавање извјештај о финансијској ревизији институција БиХ за 2018. годину, према којем су четири институције имале извршење буџета 347 милиона, што је више од једне трећине Буџета БиХ. Делегат у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић, која је и предсједавајућа Комисије за финансије и буџет, током расправе је појаснила да су те четири институције Министарство иностраних послова и Министарство одбране у Савјету министара, Служба за послове са странцима и Институт за акредитовање, те да су добиле мишљење с резервом са скретањем пажње.

У извјештају је обухваћено 12 институција које су добиле позитивно мишљење, 55 институција које су добиле позитивно мишљење са скретањем пажње, те двије институције које су добиле мишљење са резервом.

Ентитетске већине није било ни за Годишњи ревизорски извјештај о главним налазима и препорукама за 2017. годину, који је прослијеђен на усаглашавање.

Мајкићева је током расправе рекла да извјештаји због застарјелости нису прошли цијелу процедуру.

Она је истакла да су институције БиХ за 2017. годину добиле 573 препоруке, а годину раније 544 препоруке.

"Препоруке се само повећавају. Сви добију став да треба преуредити, али нико ништа. Сада имамо институција на чијем челу су људи који су одавно требали отићи са тих мјеста", рекла је Мајкићева.

Подносилац извјештаја је Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Делегат Марина Пендеш /ХДЗ/ рекла је да ће инсистирати на томе да су примједбе системске, те да то треба промијенити.

"Инсистираћу на томе, јер Министарство одбране и Министарство иностраних послова и остале институције не могу имати исте проблеме", рекла је Пендешева.

Због недостатка ентитетске већине на усаглашавање је прослијеђен и Годишњи извјештај Централне банке БиХ за 2019. годину у којем је наведено да је номинални бруто друштвени производ прошле године износио 34,852 милијарде КМ.

На усаглашавање је прослијеђен и извјештај о активностима Канцеларије за ревизију институција БиХ у 2019. години, који је рађен за 2018. годину.

Према извјештају, Канцеларија је у прошлој години извршила финансијску ревизију за 2018. годину у 74 институције, од чега је за двије институције дала мишљење с резервом на усклађеност пословања са законима и прописом, за четири мишљење с резервом за скретање пажње.

Канцеларија је дала и 55 позитивиних мишљења, док је укупно извршење буџета ревидираних институција за 2018. годину износило 935.014.410 КМ, наводи се у извјештају.

Дом је на усаглашавање упутио и извјештај о извршеној ревизији учинка о теми "Управљање трошковима превоза у институцијама БиХ".

Према извјештају у 2018. години, највише новца на име трошкова превоза потрошено је у Министарству одбране у Савјету министара, и то 14.566.640 КМ.

Укупни трошкови превоза за пет институција чији трошкови накнада за превоз износе 63,5 одсто од укупних трошкова институција БиХ за ове намјене у 2018. години износе 18.748.999 КМ.

У извјештају је наведено да су се, након примјене новог модела обрачунавања накнада за превоз којим је било предвиђено да уштеде буду 700.000 КМ, трошкови превоза повећали, те да је контролама пријављених километража уочено одступање и више од 100 километара мјесечно за исте релације.

Канцеларија за ревизију институција БиХ, која је подносилац извјештаја, установила је да се трошковима превоза у институцијама БиХ не управља у потпуности на економичан и ефикасан начин.

На нивоу институција БиХ није успостављен једнобразан и транспарентан поступак остваривања права на накнаду трошкова превоза запослених у институцијама, наводи се у извјештају.

Комисија за финансије и буџет овог дома јуче је дала негативно мишљење за извјештај.


бранислава милекић именована за члана дерк-а


Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ прихватили су данас именовање Браниславе Милекић за члана Државне регулаторне комисије за електричну енергију /ДЕРК/ из Републике Српске. Извјештај о раду парламентарног војног повјереника за 2019. годину није прихваћен и биће упућен на усаглашавање јер није добио подршку делегата из Републике Српске, који су били уздржани.

Због изостанка ентитетске већине подршку није добио ни План рада Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ за 2020. годину, као ни Извјештај о раду Одбора за жалбе грађана Парламентарне скупштине БиХ за 2019. годину, те Извјештај о раду и финансијски извјештај Агенције за поштански саобраћај БиХ за 2019.

Исту судбину доживјели су и Извјештај о раду Државне регулаторне комисије за електричну енергију у 2019. години, док је Годишњи извјештај о резултатима активности Институције омбудсмана за људска права БиХ за 2019. годину усвојен.

Цпецијални извјештај о праву на слободу мирног окупљања није добио ентитетску већину Дома народа, као ни специјални извјештај о искуствима у примјени Закона о слободи приступа информацијама у БиХ, те Универзални периодични преглед, трећи циклус.

Извјештаји о раду заједничких комисија оба дома Парламентарне скупштине БиХ за 2018. годину добили су подршку Дома народа.

Делегат Душанка Мајкић /СНСД/ интересовала се зашто нема извјештаја Заједничке комисије за економске реформе и развој.

Усвојен је и Извјештај о раду Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ.

Извјештај о питањима примјене Кодекса понашања посланика и делегата у Парламентарној скупштини БиХ за 2018. годину и Извјештај о питањима примјене Кодекса понашања посланика и делегата у Парламентарној скупштини БиХ за 2019. годину, примљени су на знање.

Дом народа дао је сагласност за ратификацију Споразума о финансирању државног програма активности за БиХ за 2018. годину између БиХ, коју заступа Дирекција за европске интеграције Савјета министара и ЕУ, коју заступа Европска комисија.

Споразум је потписан 9. децембра прошле године у Сарајеву и 10. децембра у Бриселу, а укупни трошкови овог програма су 72.185.446 евра, од чега је максималан допринос ЕУ овом програму 71.282.832 евра.

Предсједавајући Дома народа Никола Шпирић најавио је да у 12.00 часова треба да почне хитна сједница овог дома, на чијем дневном реду се налази Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, по скраћеном поступку.

​Срна / Глас Српске