Реакције на одлуку Кристијана Шмита и данас подијељене :: Semberija INFO ::

 

Реакције на одлуку Кристијана Шмита и данас подијељене


Извор: БХРТ (С. Т.)

Одлука високог представника у БиХ Кристијана Шмита да наметне техничке измјене Изборног закона БиХ и данас изазива различите реакције. И даље је једни подржавају, а други осуђују.

Бећировић подржао одлуку Кристијана Шмита

Предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић подржао је одлуку високог представника.

Истакао је да је Босна и Херцеговина демократска држава која функционира у складу са законом и на основу слободних и демократских избора. А слободних и демократских избора не може бити уколико је изборни интегритет доведен у питање.

"Одлуке високог представника у БиХ резултат су његових овлаштења произашлих из Дејтонског мировног споразума. Цхристиан Сцхмидт, као легитимни високи представник међународне заједнице у БиХ, има овласти да интервенира у политичким процесима у БиХ како би осигурао проведбу Дејтонског споразума. У Дејтонском споразуму је, између осталог, наведено да се демократским органима власти и правичним процедурама најбоље стварају мирољубиви односи унутар плуралистичког друштва", наводи Бећировић.

Човић: ХНС позива ОХР и чланице ПИК-а да преиспитају одлуку 

Измјене Изборног закона Босне и Херцеговине које је наметнуо високи представник су за представнике Хрватског народног сабора у БиХ потпуно непотребне и неприхватљиве, изјавио је за Фену предсједник ХНС-а БиХ Драган Човић.

Истиче да ове, ничим изазване реакције ОХР-а, долазе само пар дана након позитивних извјешћа из ЕУ према БиХ, гдје су снажно наглашени једногодишњи позитивни резултати извршне и законодавне власти у БиХ. Ова одлука, додаје, потпуно то негира.

"Без икакве потребе високи представник намеће 114 измјена Изборног закона чиме се поништавају сви позитивни учинци на нашем еуропском путу. Овим наметањем компромитирају се и сви досадашњи позитивни учинци парламентарне већине и ставља под знак питања њихов будући заједнички рад. Посљедице оваквих наметања у овом тренутку могу бити несагледиве за интреграцијске перспективе и еуропску будућност БиХ. Стога позивамо ОХР и чланице Вијећа за проведбу мира (ПИЦ) да преиспитају ову одлуку и цјеловито сагледају њезине посљедице", наглашава Човић.

Амиџић: Шмит направио озбиљан проблем 

Генерални секретар СНСД-а Срђан Амиџић рекао је да је Кристијан Шмит, наметањем одлуке о измјенама Изборног закона, направио озбиљан проблем БиХ и да би требало да одговара за то.

"Шмит или апсолутно не познаје ситуацију у БиХ или је талентован да од мирне ситуације направи политички ураган, као што је то јуче учинио", рекао је Амиџић.

Он је нагласио да нико у Републици Српској нема ништа против техничких измјена Изборног закона, али има против наметања одлука и "нелегитимног неизабраног странца Шмита".

Амиџић је истакао да је у питању провокација и настојање појединаца из Сарајева да ствари у БиХ врате уназад.

Мисија ОСЦЕ-а: Шмитове одлуке представљају крајњу мјеру

Одлуке високог представника Кристијана Шмита о наметању измјена Изборног закона БиХ представљају крајњу мјеру, оцијенила је Мисија ОСЦЕ-а у БиХ у одговору на упит Фене за коментар.

"Унаточ годинама преговора и бројим рундама дискусија, укључујући и оне које је организирала наша Мисија, власти у БиХ нажалост до сада нису успјеле донијети пријеко потребне измјене и допуне Изборног закона БиХ, које су неопходне у циљу примјене препорука ОДИХР-а, ГРЕЦО-а и Венецијанске комисије за унапређење интегритета избора", наводи се у одговору.

Из Мисије ОСЦЕ-а поручују да изабрани политичари имају обавезу да одговоре на јасне жеље својих бирача. Ово укључује измјену Изборног закона БиХ како би се онемогућиле изборне преваре и корупција као почетни, али суштински корак у враћању повјерења грађанки и грађана у изборни процес и, шире, у институције власти.

"Одлуке високог представника о наметању закона представљају крајњу мјеру. Сваки политичар који тврди да жели да смањи интервенције међународне заједнице мора почети од тога да буде одговоран према грађанкама и грађанима ове земље. То значи дјеловати одговорно и осигурати одржива рјешења, заснована на консензусу и усклађена са међународним стандардима у циљу побољшања живота свих у БиХ", поручују из ОСЦЕ-а.

Комшић: Шмитова одлука ће осигурати поштеније изборе

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић поручио је да ће измјене Изборног закона које је наметнуо Високи представник дугорочно осигурати поштеније изборе.

"Требаће времена да видимо све ефекте измјена, али тренутно изгледа као да ће глас грађана Босне и Херцеговине вриједити више него раније, јер ће се гласовима мање манипулирати", наводи Комшић.

Додаје да је за Босну и Херцеговину добро и што правимо корак напријед у процесу приступања Европској унији и што ХДЗ нема више могућност подметати своје политичке амбиције у виду трећег ентитета у процес заштите изборног интегритета.

Новић: Ово је црни дан за демократију

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић рекао је да се наметањем техничких измјена Изборног закона од Кристијана Шмита руше све норме и вриједности и да је то црни дан за демократију.

"Тежак дан за БиХ, дан када је још једна цигла у тој грађевини извађена из крхког зида могућег напретка БиХ ка путу у ЕУ", рекао је Новић Срни.

Према његовим ријечима, ово је црни дан за демократију, јер је показао сав јад ЕУ која је себи дозволила да сруши оно што је прије само неколико дана одлучила када је одобрила преговоре о приступању ЕУ.

"Више није ријеч о садржају закона већ о потпуном рушењу свих норми и вриједности сваког друштва, и правних и моралних. Плачи БиХ што си себи ово дозволила", истакао је Новић.

Милановић: Шмит је примјер некомпетентне колонијалне управе

Предсједник Хрватске Зоран Милановић оцијенио је да је то што је Кристијан Шмит наметнуо измјене Изборног закона у БиХ примјер некомпетентне колонијалне управе и најавио да ће, ако постане хрватски премијер, представници ове земље у Бриселу скоро ултимативно тражити да се ријеше права Хрвата у БиХ.

"Видјели само да је некакав Шварц, Шворц, Шулц донио Измјене изборног закона. Дакле, то је некомпетента колонијална управа", рекао је Милановић. 

Он је указао да се право Хрвата у БиХ да бирају свог представника сада "безобразно игнорише", те најавио да би као премијер Хрватске тражио од представника ове земље у Бриселу да много одлучније наступају.  
 
"Право Хрвата у БиХ  - људи којим будем на челу, одмах ће добити инструкције да се у Бриселу на одређеним тијелима понашају скоро улитмативно. Хрватска на то има право. У Бриселу постоје механизми да се одређен процеси блокирају", рекао је Милановић. 

Руска амбасада: Шмитове одлуке су нелегалне и без правних посљедица

Из руске Амбасаде саопштено је да су одлуке држављанина њемачке Кристијана Шмита нелегалне и без правних посљедица, те упозорено да ће било које увођење у правно поље БиХ неоколонијалних иницијатива измишљених у англосаксонским амбасадама у Сарајеву сматрати директним кршењем Дејтонског мировног споразума, чији је гарант Руска Федерација.

Амбасада Руске Федерације у БиХ изразила је забринутост због сталних покушаја САД и Велике Британије да дестабилизују ситуацију у БиХ "рукама њиховог нелегитимног штићеника Кристијана Шмита, којег представљају као високог представника". 

У саопштењу руске Амбасаде напомињу да високи представник у БиХ може да буде именован искључиво уз одобрење Савјета безбједности УН, те да без тога ниједан кандидат за ову функцију нема ни мандат, а камоли комплекс алата "бонских овлаштења".

Измјене законодавства у БиХ морају се остваривати искључиво у оквиру дијалога легитимних представника три равноправна конститутивна народа у БиХ и два ентитета уз широка уставна овлаштења.

ЦИК БиХ без коментара

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине (ЦИКБиХ) саопћила је да до ступања на снагу Закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, цијенећи опсежност одредаба измјена и допуна, њихов значај и оперативну примјену, као и вријеме ступања на снагу, те у једном дијелу и могуће измјене од Парламентарне скупштине БиХ до рока одређеног у прелазним и завршним одредбама, неће износити коментаре као ни анализе у вези с наведеним.

"Централна изборна комисија БиХ остаје посвећена вршењу својих надлежности, што између осталог укључује бројне активности у вези с припремама за предстојеће Локалне изборе 2024. године, о чему ће јавност благовремено и редовно извјештавати", наводи се у саопћењу из ЦИК-а БиХ.

Нешић: Шмит потпуно обесмишљава изборе и изборни процес

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић рекао је да Кристијан Шмит ставља БиХ у колонијални статус и да потпуно обесмишљава и изборе и изборни процес.

"Годину дана разговарамо о измјенама Изборног закона. Република Српска није поставила ниједан услов нити захтјев. Услове су постављале странке из Федерације. Све техничке измјене прихватљиве су за Републику Српску. Зато још једном позивам партнере да у парламенту БиХ усвојимо измјене Изборног закона које су готово све усаглашене", рекао је Нешић.

Нешић је истакао да Шмитова ријеч не мијења и не значи ништа, па је тако и са његовим потписом на папир за који су га лагали да представља закон.

"То није закон. Законе доносимо у нашим легалним и демократским институцијама. Шмита су слагали они који му потурају идеје од којих БиХ може само потонути у дубоку кризу, у њиховим сулудим геополитичким играма који од нас треба да направе народе на послужавнику, а не народе у срцу Европе", навео је Нешић у саопштењу.

Под лупом: Поздрављамо Шмитова рјешења, то ће спријечити изборне крађе

Коалиција за слободне и поштене изборе "Под лупом" поздравља рјешења кроз измјене и допуне Изборног закона Босне и Херцеговине, која су усмјерена ка унапређењу изборног процеса и заштити изборне воље грађана и грађанки.

Из ове Коалиције је саопћено да су се наведеним измјенама Изборног закона БиХ коначно створиле претпоставке за увођење нових технологија у изборни процес за што се Коалиција "Под лупом" залагала низ година.

У саопштењу се наводи да измјене укључују законске претпоставке за увођење електронске идентификације бирача, скенера за гласачке листиће и електронске обраде и преноса резултата гласања с нивоа бирачког мјеста.

Такође, измјене подразумијевају и реформу бирачких одбора у виду увођења нестраначких предсједника и замјеника предсједника бирачких одбора и ограничавања чланства у бирачким одборима само на парламентарне политичке субјекте.

"На овај начин се директно имплементирају четири од пет приоритетних препорука Коалиције "Под лупом" за боље изборе у БиХ", поручили су из те коалиције.

Саразин поздравио Шмитову одлуку

Специјални изасланик њемачке владе за Западни Балкан Мануел Саразин поздравио је одлуку високог представника у Босни и Херцеговини (БиХ) Кристијана Шмита да наметне техничке измјене Изборног закона БиХ.

Саразин је оцијенио да је било неопходно да БиХ има слободне и поштене изборе, додавши да му је "донекле жао што је то било неопходно обезбиједити путем Шмитове одлуке".

"Избори морају бити слободни и поштени. Жао нам је што је то било неизбјежно за високог представника да овако дјелује да би побољшао кључне аспекте БиХ изборног интегритета у складу са стандардима ЕУ/ОЕБС", написао је он на друштвеној мрежи Икс.