Медо више није заштићена врста – Лов може да почне, ловци спремни за највећу атракцију :: Semberija INFO ::

 

Медо више није заштићена врста – Лов може да почне, ловци спремни за највећу атракцију


FOTO: Ilustracija
Након готово пуне двије деценије Ловачко друштво “Сана” из Санског Моста добило је дозволу надлежних институција за одстрел мрког медвједа и лов на ову дивљу животињу биће организован у наредним данима.

Ово је потврдио предсједник тог ловачког друштва Сенад Кљајић, те истакао како су се у протеклом периоду стекли сви потребни услови како би овакав вид лова био организован.

Подсјећамо да је дуго времена медвјед био заштићена врста на овим просторима, али су се у међувремену њихово бројно стање и репродукција значајно повећали.

Према ранијим процјенама, само на подручју којим газдује ово друштво обитава више од стотину примјерака медвједа, а посљедњих година често је пријављивана штета коју су медвједи чинили на пољопривредним добрима и имовини.

– У посљедњих седам или осам година покушавали смо добити дозволу надлежних како бисмо организовали лов на медвједа. На основу плана газдовања који смо урадили, коначно смо добили ту дозволу, јер је бројно стање значајно повећано па се често евидентира и пријављује штета коју чине. Ова врста лова је најатрактивнија коју можемо понудити ловцима -истакао је Кљајић.

Према његовим ријечима, лов ће бити организован на комерцијалној основи, а цијене за котизацију и одстрел одређене су правилником који је донесен на федералном нивоу.

-Морам рећи како су те цијене врло високе за наше услове и прилике, с тим да наши чланови који желе судјеловати у лову плаћају четрдесет посто мању цијену у односу на друге ловце -истакао је Кљајић.

Према његовим ријечима, сав приход који се оствари у овоме виду комерцијалног лова послужиће Ловачком друштву “Сана” за њихове редовне активности као што су прехрана дивљачи и одржавање ловишта.

Због строге забране лова на медвједе и високих казни популација медвједа се у грмечким шумама успјела рехабилитовати, а посљедњих година биљежи се и штета коју медвједи чине.

Најчешће су на њиховој мети кошнице, с обзиром на то да бројни овдашњи пчелари посједују покретне пчелињаке које одвозе на испашу, а зна се десити и да нападају стоку на испаши, пишу Независне новине.

У протеклом периоду забиљежено је више таквих примјера, а у Ловачком друштву “Сана” истичу како су у великом броју случајева били приморани власницима надокнађивати дио причињене штете, с обзиром на то да газдују ловиштем у којем обитавају медвједи.
 
(Независне)