Почео највећи шаховски турнир за кадете и јуниоре у Босни и Херцеговини :: Semberija INFO ::

 

Почео највећи шаховски турнир за кадете и јуниоре у Босни и Херцеговини



Шаховски турнир БРОТЊО ОПЕН 2024, шести по реду, окупио је 138 кадета и јуниора из Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне горе у Бијаковићима, у просторијама Свеучилишта Херцеговина, као суорганизатора заједно са Шаховским клубом БРОТЊО из Читлука.

Већ трећу годину заредом Бијаковићи су домаћин највећег и најзначајнијег шаховског турнира за кадете и јуниоре у цијелој Босни и Херцеговини.



Такмичари из Љубушког, Чапљине, Љубиња, Фоче, Широког Бријега, Сарајева, Мостара, Сплита, Задра, Дубровника, Вела Луке, Метковића, Аржана, Купреса, Требиња, Никшића и наравно домаћини из Читлука, такмиче се у три категорије: до 12 година (млађи кадети, чак 82 такмичара!), до 16 година (старији кадети, 46 такмичара) и до 20 година (јуниори, 10 такмичара).



Турнир прате велемајстор Милан Драшко из Црне Горе и интернационални мајстор Иван Галић из Широког Бријега, који су с полазницима дан раније обавили едукацијске радионице и одиграли симултанку, у којој је учествовало више од 40 дјеце.

Свеучилиште Херцеговина поносно је што може на овај начин подупријети и придонијети развоју и популаризацији шаха међу младима и повезати их у развијању шаховске вјештине али и цјеловитом развоју личности. Захваљујемо посебно на сарадњи водству ШК Бротњо, госп. Драгану Прскалу, предсједнику, и његовим сарадницима госп. Жељку Остојићу и Ивану Пехару.