SNSD Bijeljina – Konferencija za medije: Proizvodnja hrane ključno opredjeljenje za Semberiju :: Semberija INFO ::

 

SNSD Bijeljina – Konferencija za medije: Proizvodnja hrane ključno opredjeljenje za Semberiju


Proizvodnja hrane je ključno pitanje kompletnog privrednog i ekonomskog razvoja Bijeljine i Semberije, izjavio je Vladimir Lazić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a na konferenciji za štampu u prostorijama ove stranke, istakavši da su ključne komparativne prednosti Semberije kvalitetno poljoprivredno zemljište i vrijedni ratari.

“Gradski odbor SNSD-a ima Savjet za poljoprivredu u koji su uključeni stručni i kvalifikovani kadrovi, poljoprivredni proizvođači i prerađivači. Gradska organizacija SNSD-a, kao i kompletna struktura SNSD-a u Republici Srpskoj i u narednom periodu predstavljaće ključnog nosioca  za stabilnu i za razvoj opredijeljenu Republiku Srpsku u kompletnom njenom kapacitetu”, izjavio je Vladimir Lazić.

Stevan Trifković, predsjednik Savjeta za poljoprivredu u Gradskoj organizaciji SNSD-a Bijeljina izjavio je da je cilj ovog savjetodavnog  tijela da sve korisne i zdrave ideje artikuliše i usmjeri na rješavanje gradskim i republičkim institucijama.
“Na sastanku sa resornim ministrom Borisom Pašalićem u Bijeljini iznijeli smo niz prijedloga i inicijativa koje imaju za cilj poboljšanje stanja u poljoprivredi. Ministar Pašalić je dao podršku svim kvalitetnim i realnim prijedlozima. Semberija je najznačajnija regija i sinonim za razvoj poljoprivrede u Republici Srpskoj. U narednom periodu nastojaćemo da organizujemo sastanke sa svim ključnim nosiocima poljoprivredne proizvodnje i prerade u Semberiji”, istakao je Trifković, naglasivši da je od 15. juna razriješen načelničke funkcije u Odjeljenju za poljoprivredu, tako da Gradska uprava trenutno nema nijedno kompletirano odjeljenje sa načelnikom na čelu.

Slobodan Petrić je pohvalio napore Vlade RS i resornog ministarstva koji su u prošloj godini obezbijedili oko šest miliona KM za dva interventna otkupa mesa.
“Priprema se još jedna mjera interventnog otkupa mesa za koji će biti izdvojeno oko pet miliona KM iz Kompenzacionog fonda. Takva mjera će nas, proizvođače mesa, održati u životu i pomoći nam da preživimo. Na lokalnom nivou povećan je budžet Agrarnog fonda sa 1,1 na 1,4 miliona KM. To nije još uvijek dovoljno, ali, svaki pomak u tom pravcu treba pozdraviti”, izjavio je Petrić.

Mićo Živić, član Savjeta za poljoprivredu Gradskog odbora SNSD -a  izjavio je da u narednom periodu treba izraditi bazu podataka o svim poljoprivrednim kulturama i količinama žitarica i povrća kojima Semberija raspolaže.
“ Nama su neophodni precizni podaci o svakoj vrsti povrća. Trebalo bi izraditi sajt koji će raspolagati takvim podacima. Na taj način možemo poboljšati i trgovinu domaćih proizvoda. Svježa konzumna roba se teško plasira, a naš cilj je da se brendiranjem i pravovremenim informacijama privuku kupci”, izjavio je Živić.

Semberija info - Lj. Ljubojević
Foto - B. Milošević