UTICAJ KORONE NA LIJEČENjE OBOLjELIH OD KARCINOMA DOJKE :: Semberija INFO ::

 

UTICAJ KORONE NA LIJEČENjE OBOLjELIH OD KARCINOMA DOJKE


Povodom oktobra, međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke,Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke ,,Gea“ organizovalo je predavanje na temu ,,Uticaj korone na liječenje oboljelih od karcinoma dojke“. Predavanje je održano u Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić“, a predavači su bili onkolog Biljana Marjanović, spec. ginekologije Ivana Milovanović, ginekolog Bojan Stević i radiolog Saša Đurić.
 
Na predavanju je bio i direktor Opšte bolnice,,Sveti vračevi“ Zlatko Maksimović koji kaže da su doktori bijeljinske bolnice uvijek na raspolaganju da učine što više, kako članicama Udruženju ,,Gea“, tako i svim drugim ženama, u sprečavanju i liječenju karcinoma dojke.
 
-Mogu reći da su preduzete sve mjere da onkološki pacijenti za vrijeme pandemije korona virusa ne nastradaju više nego ostali pacijenti, da su sve mjere preduzete i da smo se dobro snašli u novonastaloj situaciji, rekao je Maksimović.
 
Biljana Marjanović, onkolog u bijeljinskoj bolnici i šef Odsjeka za onkologiju je istakla da je u posljednjih desetak godina postignut značajan napredak u ishodu liječenja određenih podtipova karcinoma dojke, te da je vrlo važno i to da je sada dostupna i većina najznačajnijih lijekova kao i dijagnostičkih postupaka.
 


-Ranootkriveni karcinom dojke je sigurno izlječiv, a na raspolaganju su i mnoge linije terapije koje obezbjeđuju duže preživljavanje i kvalitetan život čak i kod metastaskih bolesti, odnosno smanjenje rizika povratka bolesti u budućnosti, ističe Biljana Marjanovič podsjetivši da je do prije desetak godina, kad bi im došla žena koja ima HER2 pozitivni tip karcinoma dojke nisu znali šta da rade. Danas imaju lijek koji blokira HER2 receptore, a u novije vrijeme imaju i drugi lijek, te je moguća dualna blokada tih receptora, tako da je sada gotovo sto odstotno izlječenje nekada vrlo agresivnog karcinoma.
 
Bojan Stević, načelnik Ginekologije u Domu zdravlja Bijeljina, ukazuje da je i pored svih prevencija karcinom dojke bolest broj jedan kad je riječ o karcinomima za žensku populaciju.
 
-Što se tiče dijagnostičkih procedura, sve više osvajaju dijagnostike ranog otkrivanja karcinoma dojke. Najnoviji na tom polju jeste genetski test, a služi za otkrivanje sindroma naslednih karcinoma, odnosno ukoliko imamo pozitivnu porodičnu anamnezu, na osnovu tog jednostavnog testa može se ustanoviti povećani rizik te osobe na nasledni karcinom dojke, navodi Stević.
 
Đuja Pejić, predsjednica udruženja ,,Gea“, ocjenjuje da je situacija u Bijeljini prilično dobra kada je u pitanju liječenje oboljelih od karcinoma dojke u vrijeme pandemije korona virusa.
 
-Situacija je prilično dobra i naže žene su zadovoljne. Stizale su i stižu na vrijeme da odu na kontrolne preglede, a i na snimanja. Situacija je za sada pod kontrolom i mi želimo da to i javnost čuje, rekla je Đuja Pejić.

Semberija info