BIJELjINA DOBILA OPREMU ZA SPASAVANjE NA VODI I POD VODOM :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA DOBILA OPREMU ZA SPASAVANjE NA VODI I POD VODOM


Danas je rezidenti predstavnik UNDP – a u BiH Steliana Nedera, Gradu Bijeljina uručila opremu za spasavanje na vodi i pod vodom, kao i IT opremu. Oprema je obezbijeđena u okviru programa „Smanjenja rizika od katastrofa za održivi razvoj BiH“, koje provode Vlada Švajcarske i Ujedinjene nacije. Vrijednost ove opreme je više od  80.000 konvertibilnih maraka, a kupljena je uz finansijsko učešće Grada Bijeljina.

Steliana Nedera rekla je da joj je drago što je danas u Bijeljini, na saradnji i o priči o planovima u budućem periodu sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem i njegovim timom, a takođe joj je drago što je dio realizacije primopredaje opreme za spasavanje.
 

- Ova oprema će doprinijeti boljoj otpornosti na poplave, te zaštiti života stanovnika Bijeljine, koji žive u područjima koja su podložna poplavama. Svjedoci smo da katastrofe u trenu mogu uništiti ekonomiju i razvojne napore, ostvarene tokom niza godina, iz tog razloga UNDP ulaže značajne napore kako bi se BiH prilagodila efektima klimatskih promjena i unaprijedila popravljanje rizicima od katastrofa i na taj način realizaciju zacrtanih ciljeva Programa održivog razvoja do 2030. godine“, rekla je Steliana Nedera i dodala  je da ovaj zajednički projekat  u vrijednosti od 7,1 milion konvertibilnih maraka.

-Ovaj projekat je sufinansiran od Vlade Švajcarske, Ujedinjenih nacija  i pet UN agencija u parternstvu sa lokalnim vlastima i implementacionim partnerima iz vladinog i nevladinog sektora“, istakla je Nedera.
Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine zahvalio se UNDP-u na realizaciji projekta „Smanjenja rizika od katastrofa za održivi razvoj BiH“.

-Oprema, u vrijednosti od 80.000 konvertibilnih maraka, koju donira Gradu Bijeljina Ambasada Švajcarske, posredstvovanjem UNDP-a, predstavlja značajnu donaciju u smislu materijalno – tehničkih sredstava, za brzo i odgovorno reagovanje kada su u pitanju poplave, spasavanje iz ruševina i slično. Mi smo sa pozicije lokalne zajednice opredijeljeni da djelujemo sa jačanjem kadrovskih kapaciteta Odsjeka civilne zaštite sa rezervim sastavom.  Sa ovakvom opremom smanjuju se rizici od gubitka onoga najvrednijeg, a to su životi naših građana i zaštita imovine. Sa ovakvom opremom postiže se brži i veći stepen zaštite, brže se reaguje“, istakao je gradonačelnik Petrović.

On je dodao da sredstva UNDP – a, koja su uložena u Grad Bijeljina u posljednjih 10 godina iznose 4,5 miliona američkih dolara.

Milan Novitović, direktor Civilne zaštite Republike Srpske rekao je da je ova donacija izuzetno vrijedna i potrebna za Grad Bijeljinu i službe civilne zaštite.

-Republička uprava civilne zaštite je siguran partner lokalnim zajednicama i partnerima u ovom projektu. Ovaj projekat se realizuje u 10 lokalnih zajednica na prostoru BiH - pet na prostoru RS i pet na prostoru FBiH. Želim da osnažim načelnike i gradonačelnike, lokalne skupštine da, sa svojim aktivnostima, povećaju broj pripadnika civilne zaštite, kako u lokalnoj administraciji, tako i u jedinicama opšte i specijalizovane namjene kako bi u periodu koji je ispred nas imali što kvalitetniji odgovor u bilo kojoj katastrofi koja zadesi RS“, naglasio je Novitović.