ODRŽANA OTVORENA DISKUSIJA NA GRADSKOM TRGU U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

ODRŽANA OTVORENA DISKUSIJA NA GRADSKOM TRGU U BIJELjINI


Na Gradskom trgu u Bijeljini je danas organizovana otvorena diskusija o govoru mržnje, a nakon diskusije usljedila je šetnja učesnika koji su tim putem poslali poruke o jednakosti i inkluziji sa fokusom na romsku zajednicu.



Kao dio zajedničke kampanje Evropske unije i Vijeća Evrope “Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!“, ovaj događaj ima za cilj podiznje svijesti o govoru mržnje u lokalnim zajednicama u BiH i promovisanje inkluzivnog društva slobodnog od diskriminacije.



- Gradska uprava Grada Bijeljina u saradnji sa Vijećem Evrope i Evropskom unijom podržala  je akciju protiv govora mržnje . S tim u vezi, predstavnici lokalne samouprave i predstavnici svih nevladinih organizacija obaviće razgovore sa građanim, da vidimo da li su građani upoznati, da li znaju i u kom smjeru treba da ide govor mržnje. Grad Bijeljina podržava sve ove akcije i osudiće svaki govor mržnje“, istakao je Ljubiša Stanišić iz Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave Grada Bijeljina.



-Danas u Bijeljini u partnerstvu sa Gradom Bijeljina i nekoliko nevladinih organizacija iz Bijeljine organizovali smo uličnu akciju, gdje ćemo sa građanima pričati o poziciji romske, ali i drugih manjina u Bijeljini. Želimo da dobijemo mišljenje od građana koliko su i da li su pripadnici romske populacije u ovom gradu marginalizinari i diskriminisani. Grad Bijeljina je jedan od gradova sa najvećim brojem romske populacije, gdje mi pokušavamo da na različitim primjerima ovakve kampanje pokažemo kako mi možemo da radimo na ovoj temi“, kazao je Armin Poljak, evropski omladinski ambasador za zapadni Balkan iz BiH.


 
-Prevencija govora mržnje ili upozoravanje javnosti o njegovoj štetnosti u javnom prostoru je nešto što je veoma važno za prostor BiH na svim lokacijama, s obzirom da u našem javnom prostoru, medijskom i generalno javnom životu imamo govor mržnje koji je štetan za jednakost i ravnopravnost. Veoma je važno da se u javnosti javno govori o štetnosti ove pojave u bosanskohercegovačkom društvu. Zbog toga je Vijeće Evrope, odnosno evropska komisija smatrala da je jako važno da se u okviru ovog projekta pokušaju napraviti neki konkretni koraci koje  bi mi preduzeli u narednom periodu. U tom kontekstu mi smo razvili jedan maping dokument, koji je na neki način matirao probleme i institucije koje se tiču problema govora mržnje“, kazala je Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.



Kampanja „Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!“ je inicijativa za podizanje svijesti koja ima za cilj suzbijanje različitih oblika govora mržnje usmjerenih na određene zajednice i pojedince/ke u Bosni i Hercegovini. Inicijativu podržavaju istaknute javne ličnosti, institucije i aktivisti i aktivistkinje, koji promovišu različitost i jednakost u Bosni i Hercegovini i regionu, kroz lične priče, svjedočanstva i razmjenu dobrih praksi.


 
Ova aktivnost je organizovana u sklopu projekta „Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini" koja je dio zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „ Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“ u partnerstvu sa zajedničkim EU-VE

 ROMACTED  Faza II Programom - „Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje Roma na lokalnom nivou” u Bosni i Hercegovini.
 
(Semberija info)