NAZIRE LI SE RJEŠENjE ZA STANARE NASELjA GTZ :: Semberija INFO ::

 

NAZIRE LI SE RJEŠENjE ZA STANARE NASELjA GTZ


U zgradi Gradske uprave Grada Bijeljina danas je održan sastanak sa osnovnom temom rješavanja stambenog pitanja stanovnika naselja GTZ u Bijeljini. Sastanku su pored gradonačelnika Bijeljine, prisustvovali predstavnici Republičkog sektretarijata za izbjegla lica i migracije, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, UNHCR-a, OSCE-a i OHR-a.

Prema riječima gradonačelnika Ljubiše Petrovića postoji zainteresovanost velike većine stanara u naselju GTZ na Pet jezera da svoje stambeno pitanje napokon riješe putem otkupa stambenih jedinica u kojima godinama žive.

-Danas smo čuli stavove ljudi iz Republičkog sektretarijata za izbjegla lica i migracije pri vladi RS i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH da su saglasni da krenemo u rješavanje ovog problema. Međutim , ostali smo uskraćeni za stav OSCE-a i OHR-a. Dogovoreno je da se sljedeći sastanak održi u narednih mjesec dana i da tada dobijemo njihovu definitivnu odluku“, rekao je gradonačelnik Petrović napomenuvši da će, ukoliko izostane podrška međunarodnih organizacija, Gradska uprava i Skupština Grada započeti formalnoprvne procedure kojima bi se riješilo stambeno pitanje za preko 100 stanara u ovom naselju.


 
Prije gotovo dvije decenije njemačka donatorska agencija GTZ u Bijeljini je u saradnji sa domaćim vlastima izgradila naselje za socijalno ugroženo izbjeglo stanovništvo. Međutim , ni do danas nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi tako da stanovnici ovog naselja nisu dobili rješenja o vlasništvu nad stanovima. Oni i danas, svake godine, dobijaju nova rješenja kojima se produžava njihovo pravo na korištenje objekata.

Semberija info