MIĆIĆ: BIJELjINA BEZ OBOLjELIH, ALI I DALjE SLUŠATI STRUČNjAKE :: Semberija INFO ::

 

MIĆIĆ: BIJELjINA BEZ OBOLjELIH, ALI I DALjE SLUŠATI STRUČNjAKE


Nakon gotovo mjesec dana zalaganja medicinskih radnika, pripadnika Civilne zaštite, komunalnih službi i drugih institucija i pojedinaca koji su pomogli da se spriječi širenje virusa korona, u Bijeljini nema zaraženih lica kovidom-19, ali da bi epidemiološka situacija ostala nepromijenjena, građani i dalje moraju da slušaju savjete stručnjaka i prije svega ostanu kod svojih kuća i izbjegavaju socijalne kontakte, poručio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.
 
- Sa zadovoljstvom možemo da saopštimo da je stigao negativan retest za posljednju osobu koja je bila pozitivna na virus korona. Zahvaljujem svima na profesionalno urađenom poslu, ali ne smijemo se opustiti i dozvoliti da imamo novi klaster. Čak je i Srpska pravoslavna crkva saopštila da je važno da građani ostanu u domovima u vrijeme Vaskrsa i nadam se da će svi poštovati policijski čas koji će trajati od danas u 15.00 časova, do ponedjeljka u 5.00 časova – istakao je Mićić.
 
On je naglasio da je Gradski štab za vanredne situacije, u koordinaciji sa Republičkim štabom, odredio mjesto za postavljanje mobilne bolnice u Bijeljini koja će, u slučaju potrebe, raspolagati sa stotinu kreveta.
 
-  Mobilna bolnica će, ako bude bilo potrebno, biti postavljena na bijeljinskom hipodromu, a danas smo dali saglasnost za izdvajanje novca za uvođenje vode i struje na toj lokaciji. Kada je riječ o drugim odlukama vezanim za koordinaciju sa Republičkim štabom za vanredne situacije, prihvaćena je pomoć Ambasade Kine u BiH koja se prvenstveno odnosi na sredstva za dezinfekciju - rekao je Mićić.
 
Gradonačelnik Bijeljine je naveo da je prethodnih dana zasijedalo koordinaciono tijelo koje čine predstavnici Gradske uprave, Crvenog krsta i preduzeća TRB i da je zaključeno da će aktivnosti nabavke respiratora biti nastavljeno posredstvom menadžmenta Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
 
- Ovo tijelo je ranije uplatilo novac jednoj kineskoj kompaniji i očekivai su respiratore, ali zbog kašnjenja isporuke, odlučeno je da Ministarstvo sada preko Moskve nabavi 50 respiratora, od kojih će 20 pripasti bijeljinskoj Bolnici, a 30 resornom ministarstvu – dodao je Mićić.
 
Govoreći o situaciji u karantinima, on je istakao da je Dom učenika, u koji su smještana zaražena lica, dezinfikovan i zatvoren, te da će ponovo biti u funkciji samo ako bude bilo potrebe za tim.
 
Ohrabrujuće je, kaže Mićić, da se smanjuje i broj lica u samoizolaciji – ukupno 377, kao i to da se u karantinu u Osnovnoj školi Vuk Karadžić nalazi 20 osoba.
 
On je istakao da je u srijedu i četvrtak, 15. i 16. aprila, u Bijeljini podijeljeno oko 2.000 paketa pomoći za socijalno ugrožene kategorije.
 

- Kompanija „Mihajlović“ donirala je 500 paketa, uz koje je Gradska uprava obezbijedila maske i dezinfekciona sredstva, a zahvaljujem i „Karitasu“ koji je donirao po 150 paketa za mart, april i maj. Danas smo dobili informaciju da je Ambasada SAD u BiH, posredstvom Američkog kutka u Bijeljini, obezbijedila određeni broj sredstava za dezinfekciju, a podsjetio bih da ćemo danas podijeliti korisnicima Narodne kuhinje vaskršnje pakete koji će biti sadržajniji nego inače zahvaljujući Mljekari „Dule“, „Mocartu“, „Spektar Drinku“, Ribolovačkom udruženju, i „Rakić komercu“ – rekao je gradonačelnik Mićić.
 
Direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ Milica Lovrić navela je da je u bolnički karantin smješteno 12 pacijenata kod kojih je postojala sumnja da su zaraženi virusom, ali da su testovi pokazali da su negativni.
 
- Ta lica će ostati u karantinu jer liječimo njihova osnovna oboljenja. Istakla bih da smo u posljednjih sedam dana vršili šira testiranja, posebno zdravstvenih radnika, i da niko od njih nije pozitivan. Vlada Republike Srpske, odnosno resorno ministarstvo, dostavilo nam je PCR (PCR aparat) aparat i trebalo bi da sredinom naredne sedmice uspostavimo laboratoriju za virusologiju – navela je Lovrićeva.
 
Direktor Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović upozorio je da građane ne smije da zavara stabilna epidemiološka situacija jer svjetski epidemiolozi smatraju da su naredne dvije sedmice ključne u borbi protiv virusa korona.
 
- Pod nadzorom Doma zdravlja trenutno je 397 osoba, taj broj se smanjuje, ali i dalje moramo ozbiljno shvatiti situaciju i poštovati propisane mjere – kaže Milovanović.
 
Na osnovu podataka koji su saopšteni na današnjem sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije, u Bijeljini je do sada na virus korona testirano 251 lice, zaraženo je bilo 11, dvoje je preminulo, a devetoro je izliječeno.
 
Granični prelaz Rača u prethodna 24 časa prešlo je 105 vozila, a Pavlovića most šest vozila. Komunalna policija kontrolisala je 12 lica u samoizolaciji i svi su bili na svojim adresama, dok su pripadnici Policijske uprave Bijeljina izdali 18 prekršajnih naloga licima koja nisu poštovala policijski čas. Kol-centar dostavio je pakete sa namirnicama za 144 lica koja su nepokretna ili im je kretanje otežano.
 
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i članovi Gradskog štaba za vanredne situacije čestitali su svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti sutrašnji praznik Vaskrs, poželivši im zdravlje, sreću i blagostanje, uz nadu da će svi zajedno ubrzo proglasiti pobjedu nad virusom korona.