Svečano zatvoren XXII Horski festival „Majske muzičke svečanosti“ :: Semberija INFO ::

 

Svečano zatvoren XXII Horski festival „Majske muzičke svečanosti“


Večeras je u u Centru za kulturu „Semberija“ Bijeljina, proglašenjem pobjednika, dodjelom nagrada i koncertom horova pobjednika drugog takmičarskog dana, svečano zatvoren XXII Horski festival „Majske muzičke svečanosti“.

Na ovogodišnjem festivalu takmičilo  se rekordnih 47 ansambala, u deset takmičarskih kategorija iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske i Federacije BiH.

Profesor dr Desanka Trakilović, umjetnički direktor i osnivač festivala istakla je zadovoljstvo što su se svi horovi odazvali na takmičenje i što su sve sale bile pune i oplemenjene najljepšom muzikom.



- Raduje me što su svi horovi zadovoljni i imam osjećaj da su motivisani da se vidimo i sledeće godine u Bijeljini i da Majske muzičke svečanosti budu još više obasjane suncem. Bilo je teško odabrati najbolje horove, jer su svi pokazali dosta dobre rezultate, a neki horovi su mnogo više napredovali u odnosu na neke godine ranije, jer su se pojedini i prije takmičili. Veliko mi je zadovoljstvo što je bilo mnogo dječijih horova, što je za mene najveći podsticaj i motivacija za organizovanje ovakve manifestacije. Svi horovi su bili izuzetno dobri i mislim da ovaj festival može da dobije međunarodni karakter po programima koje su oni izvodili“, istakla je profesor dr Desanka Trakilović.

Igor Sarajlić, član žirija na  festivalu „Majske muzičke svečanosti“ istakao je da su na ovogodišnjem festivalu učestvovali izuzetni horovi.



- Ove godine smo imali izuzetne dečije horove, interesantne kamerne horove i zaista izuzetno zahtevan duhovni program koji su horovi izveli na izuzetno visokom nivou. Žiriju nije bio težak zadatak da od toliko materijala izabere najbolje horove, ali od najboljih horova trebalo je izabrati najbolje tačke koje su se predstavile večeras na zatvarnju“, rekao je Sarajlić.

Mladen Matović, kompozitor, dirigent i član žirija na ovogodišnjem festivalu „Majske muzičke svečanosti“ kazao je da je zaista impresioniran organizacijom, brojem horova i kategorija u kojima su se takmičili.



- Nije nam bilo lako, ali opet bilo je divota vidjeti toliko ljudi, kako mladih, tako i starijih okupljenih oko muzike u ovim čudnim vremenima u kojima živimo. Bilo je istovremeno i lijepo i teško, a žiri se potrudio da se ne ogriješi ni od koga i mislim da su na kraju svi zadovoljni i da su uživali u muzici i lijepom horskom pjevanju“, zaključio je Matović.

Stručni žiri drugog takmičarskog dana činili su prof. dr Desanka Trakilović, prof. dr Dragana Cicović, prof. dr Biljana Jeremić, prof. mr Mladen Matović, doc. dr Jelena Trakilović, te dr Igor Sarajlić.

Prema ocjenama stručnog žirija, najuspješniji  u kategoriji mješovitih kamernih horova bili su kamerni hor „Kramčević“ iz Sremske Mitrovice i Omladinski mješoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina.

Atendite
 
U kategoriji mješovitih horova najveći broj poena osvojio je hor Kulturnog centra Kikinda „Atendite“ koji su osvojili i specijalnu nagradu za izvođenje pop kompozicije, dok je u kategoriji pravoslavna duhovna muzika najveći broj poena osvojio kamerni hor „Emanuil“ iz Valjeva, koji su osvojili i Gran pri nagradu XXII Horskog festivala „Majske muzičke svečanosti“.

Emanuil
 
Festival je zatvorio Radislav Ostojić, savjetnik Gradonačelnika Bijeljine, koji je uručio i Gran pri nagradu XXII Horskog festivala „Majske muzičke svečanosti“.


Semberija info - S. Ristanović