Poljoprivreda u uslovima pandemije virusa korona: Zasijati što više da se ne bi gladovalo :: Semberija INFO ::

 

Poljoprivreda u uslovima pandemije virusa korona: Zasijati što više da se ne bi gladovalo


Pandemija virusa korona, s kojom se ovih dana suočava stanovništvo širom Bosne i Hercegovine, aktivirala je sve moguće alarme samoodržanja u nemogućim uslovima. Poljoprivrednici su instinktivno počeli da se pripremaju za proljetnu sjetvu, ali ih novo vremensko zahlađenje primorava da još malo sačekaju. Mnogi su još početkom marta, i ne znajući šta nas čeka, kada je pandemija u pitanju, zasijali rani krompir, pripremili plastenike za sjetvu sjemenskog materijala.

U žitnici RS i BiH, Semberiji, Krizni štab za vanredne situacije pažljivo prati stanje na terenu, kada je poljoprivreda u pitanju. Otvoreni su servisi za popravku traktora i poljoprivredne mehanizacije, prati se stanje u poljoprivrednim apotekama, kako bi se obezbijedio repromaterijal, sjeme za sjetvu, vještačka đubriva, hemijska zaštitna sredstva.



Dragan Grujić, vlasnik preduzeća „Dapeks“ iz Dvorova, kaže da sjemenskog materijala od svih proizvođača trenutno ima dovoljno u poljoprivrednim apotekama i u centralnim skladištima.

„Sjemenski kukuruz je nabavljen još u januaru i podijeljen apotekama. Cijene su nepromijenjene, kao i prošle godine, od 60 do 65 KM za pakovanje kukuruza. Imamo dovoljno sjemenskog kukuruza, bilo da je riječ o novosadskim ili ZP, odnosno zagrebačkom „Pioniru“. Vještačko đubrivo je stiglo još u decembru prošle godine. Imamo dovoljno i hemijskih zaštitnih sredstava. Nema razloga za zabrinutost. Cijene se neće mijenjati“, kaže Grujić.