Bego iz Janje u Strazburu košarkašice BiH častio burecima i janjetinom, a Zmajice ga poklonom oborile s nogu :: Semberija INFO ::

 

Bego iz Janje u Strazburu košarkašice BiH častio burecima i janjetinom, a Zmajice ga poklonom oborile s nogu


“Nemate pojma šta nama, koji živimo ovdje, općenito Bosancima u svijetu, koliko znači uspjeh državnih reprezentacija. Mi živimo za ovakve trenutke. Ja sam najsretniji čovjek na svijetu- priča nam Bego Alihodžić.

Iz Janje je, u koju dolazi svakog ljeta, u Francusku stigao 2005.godine. Bh. košarkašice, naše herojine, zmajice, lavice ili lafice, “poremetile” su mu ovaj odmor. Briljiraju na EP u Francuskoj.

– Ja sam profesionalni vozač petnaest godina. Imam četvoro djece. Eminu (20), Amru (16), Aliju (14) i Senada (????. Emina studira medicinu, Amra je druga godina gimnazije- ponosno govori sretni otac.

Super talentirani Alija (14) pohađa osmi razred i jedan je od najvećih nogometnih potencijala u Francuskoj. Već je pozvan u kamp koji organizira fudbalska federacija Francuske.

Najmlađi sin Senad sada pokazuje pjevačke kvalitete. I dar za fudbal.

– Gledam ove naše košarkašice kao svoju porodicu. Zlatna djeca. A tek šefovi, Goran Lojo, Armin Šečerović, Amer Čolan. Ne zna se da li je Lojo bolji čovjek ili stručnjak. Za deset! I svi oko njega u njegovom timu. O djevojkama šta god da kažem malo je. Djeco draga, omladino u BiH i svijetu, tražite sportske uzore u Loji, Marici, Merimi i svima od prve do posljednje košarkašice! Oni su naši heroji, dame, zvijezde, a tako jednostavne osobe- poručuje Bego.

A, ko je Merima?

– Ma, ja tako tepam Džons. Ja je zovem Merima. Tako mi draga, a kakva je košarkašica vidi cijeli svijet. Marica Gajić je moja Bijeljinka i zauzima posebno mjesto kod mene i porodice. Djeca je jako vole. Marica je vrhunska žena, dama i košarkašica. Da me se pogrešno ne shvati, ja ih jednako gledam sve, jer su tako vesele, dobre duše i dame. Pravi ambasadori- ponosno priča Alihodžić.

Jednu, ipak izdvaja.

– Raza je posebna žena. Svjetsko košarkaško ime. Svi je znaju, poštuju, žele da pričaju s njom. Raza je jednostavna. Voli se zezati. Mene kad god vidi kaže “Bego, prošla sam pola svijeta, a zaj…….g tipa nisam srela. Uvjek me zeza, a meni se merak s Razom ispričati…

I Bego svaki dan, prilikom svake posjete hotelu, a redovniji je od nekih uposlenika, poentira kod bh.košarkašica. Zagotivio on njih i svi iz tabora gotive Begu. Vozač, obični “šljaker”, a bogat neograničenom količinom ljubavi koju poklanja svim bh.sportistima koji igraju i gostuju u ovom dijelu Francuske. Ne pita za vjeru i naciju. Gleda i vjeruje u ljude. Tako je na sebi svojstven način želio uzvratiti pažnju koju uživa kod Raze, Loje, Marice, Džons, Amera, Armina….

– Nakon pobjede nad Francuskom otišao sam kod prijatelja, inače mog Bijeljinca i naručio da mi ispeče jagnje. Dogovorio sam da bude spremno, a vjerovao sam u pobjedu, pa kad dođu u hotel da ih čeka. Tako je i bilo. Malo su ovi u hotelu “zatezali”, ali su popustili. I svježa janjetina servirana je za naše košarkašice i cijeli naš tim- otkriva Bego.

I nije to jedino iznenađenje. I on u kući ima svoju Razu,Maricu, Džons… Zada je Begina životna saputnica i najbolji prijatelj. Koja drži sva četiri ćoška kuće. Zada priprema bureke, pohovanu piletinu, kolače i ostale specijalitete koje on donosi bh.košarkašicama.

– Mi smo srećni i privilegovani da možemo biti uz košarkašice. Evo, nakon utakmice i pobjede nad Hrvatskom, ja sam kolačima, lubenicom počastio i hrvatske dame. Također sjajne košarkašice i osobe. Oni su mojoj kćerki poklonili majicu, a ja u šali kažem “taman, neka je Amra obuče kada ide od Mostara prema moru, a one popadale od smijeha…

Jedan poklon uselit ću u dom Alihodžića. Za njega vrjedniji od Monalize, Leonarda da Vinčija.

– Dobit ću dres naše reprezentacije s potpisima svih igračica, trenera, vodstva… To nema cijenu. Oborile su me s nogu tom gestom i poklonom. Bit će to na večeri. Vi “dole”, možda mislite da nemamo nikakve šanse protiv Francuske, ali za mene su naše najbolje. Prvaci svijeta. Neće Francuzima biti lahko. Zapamtit će oni dobro imena naših i herojina- optimistički zrači Bego Alihodžić dok čeka lokalnu vožnju u Strazburu. Bego je omiljen i među svojim mušterijama putnicima koje svaki dan vozi na posao i natrag. Možete misliti kako će sve to izgledati nakon utakmice s Francuskom. Porodica Alihodžić, Zada, Emina, Amra, Alija, Senad, Bego junaci su s tribina. Kao i svi bh.navijači koji bodre naše herojine iz Francuske.

Sportske