Održana promocija časopisa A priori :: Semberija INFO ::

 

Održana promocija časopisa A priori



U subotu, 6. aprila 2024. godine sa početkom u deset časova, putem Google Meet platforme, održana je promocija naučno-popularnog časopisa „A priori“. Prisutne su pozdravili urednici Marko Bačanović i Ana Galić koji su ujedno bili i moderatori ovog dešavanja.

U petom broju A priori-ja, čija je tema nosila naziv „Kantovi transcendentalni argumenti“, analizirane su različite teme: najprije sama tema broja, gdje za početak možemo pročitati intervju koji obrađuje Kantov estetski doprinos filozofiji, te smo imali živopisne eseje posvećene nekim Kantovim nedoumicama kao i njegovom privatnom životu. Tu su prevod i prikaz takođe posvećeni dubljem izučavanju Kanta i njegovoj aktuelnosti, a zatim naučni i stručni radove koji su analizirali feministički pristup istoriji umjetnosti kao i teorijske osnove prvog talasa feminizma, rane radove Marksa i Englesa, izdavaštvo zadužbine „Knez Miroslav Humski“, kao i pojam krize u umjetničkim tehnikama. Pored naučnog dijela objavljen je i bogat književni dio časopisa gdje su sadržana najprije poetska ostvarenja, a zatim prozni radovi i prevodi, odnosno eseji. Učenici su dobili svoje mjesto objavljivanjem nagrađenih filozofskih eseja i na kraju smo mogli pročitati kako izgleda Filozofski kafe u Novom Sadu. 

Za časopis je pisalo preko 30 autora, a peti broj A priori-ja kao i sva prethodna i aktulena izdanja dostupna su na stranici časopisa A priori u elektronskoj formi.


U Banjoj Luci, 07.04.2024. godine
Ana Galić, predsjednik Udruženja Sofia