Неуобичајено топло вријеме доводи до већег броја срчаних удара :: Semberija INFO ::

 

Неуобичајено топло вријеме доводи до већег броја срчаних удара


Foto: Pixabay
Неуобичајене временске прилике са веома високим температурама за крај марта, доводе до тога да се све више пацијената са кардиоваскуларним обољењима јавља Институту за кардиоваскуларне болести (ИКВБ) "Дедиње".

У петак увече на дежурно одјељење за акутни инфаркт миокарда, за само два сата јавило се петоро пацијената, рекао је данас управник Клинике за кардиологију ИКВБ Дедиње Петар Оташевић.

Он је, у изјави за Тањуг поручио да су временске прилике тренутно отежавајућа околност како за кардиоваскуларне пацијенте, тако и за здраве грађане.

"Данас, 31 степен и то крајем марта заиста није уобичајено за наше поднебље. Ево као илустрација тога како утиче на организам. Институт за кардиоваскуларне болести Дедиње је био синоћ припреман за акутни инфаркт миокарда, а за два сата је дошло петоро болесника и то заиста није нормално и врло неуобичајено. Сам тај податак говори о томе како кардиоваскуларни болесници, алии здрави људи реагују на ове промене времена", нагласио је Оташевић.

Кардиолог упозорава и на то да нас у суботу на недјељу очекује промјена сата, што додатно може да утиче на организам.

"Иако се наизглед чини да промена од једног сата није велика, ипак свако од нас има неки унутрашњи ритам. Код посебно осетљивих грађана та промена од сат времена може довести до одређених проблема. Код здравих људи то је умор, немогућност концентрације и спавања, док код болесних последице могу бити веће и могу довести до скока крвног притиска, до болова у грудима...", појаснио је он.

Апеловао је на грађане да не узимају лијекове на своју руку уколико осјете било какве симптоме, било да се ради о редовној, прописаној терапији, или о превентивним дозама.

"То што се сат помера не значи да и ви треба да мењате сатницу узимања лекова на своју руку. Ако приметите да је дошло до повећања крвног притиска или до неких других тегоба, онда се јавите свом лекару, немојте да мењате своју дневну рутину што се тиче лекова на своју руку никако", поручује Оташевић.

Додаје да се код мањег броја пацијената деси да осјете посљедице промјене сата и послије недјељу дана.

"Ми у тој ситуацији делујемо пре свега саветом, ако видимо да је потребно променити време узимања редовне терапије, или уколико тегобе трају више дана, онда и потпуна промена терапије", објаснио је он.

Временске прилике су нам, оцјењује кардиолог, већи проблем него промјена сата. Оташевић истиче да нагло отопљење времена може довести до поремећаја код пацијената који се слабије адаптирају на промјене времена, а то су прије свега старији грађани и дјеца. "Код старијих савет је да се избегава излажење на улицу у време када је најтоплије и уноси што више течности, али пре свега узимање терапије онако како је преписано. Они који имају висок притисак, сада може доћи до смањења и ту је опет савет грађанима да не смањују дозе лекова на своју руку, већ у консултацији са лекаром", закључује Оташевић.

(Независне)