Додјела Нобелове награде за мир на виртуелној церемонији :: Semberija INFO ::

 

Додјела Нобелове награде за мир на виртуелној церемонији


Добитник Нобелове награде за мир за 2020. годину, Свјетски програм за храну (WFP), и норвешки Нобелов комитет, саопштили су у сриједу, 18. новембра, да су се заједно договорили да ће одгодити церемонију додјеле награде у Ослу сљедећег мјесеца због пандемије корона вируса.

"Уз тренутна ограничења у Ослу, не би било могуће обавити церемонију или друге дијелове традиционалног програма за лауреата на добар и достојан начин", саопштено је из Нобеловог комитета.

Очекивало се да лидер WFP-а Дејвид Бизли отпутује у норвешку престоницу "како би примио Нобелову награду за мир у име организације" која је добила престижну награду због својих напора у борби против глади.

Он ће, међутим, примити награду на виртуелној церемонији 10. децембра.

Церемонија додјеле Нобелове награде за мир обично се одржава у градској вијећници у Ослу.

Организатори су, ипак, саопштили да ће церемонија бити мањег обима у Градском универзитету због пандемије корона вируса.

Норвешки Нобелов комитет сада планира "дигиталну церемонију током које ће Свјетском програму за храну бити уручена медаља и диплома".

Такође се очекује да генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш присуствује виртуелном форуму.

Комитет са сједиштем у Ослу наводи у саопштењу да ће, у зависности од тога како се пандемија буде развијала, Бизли одржати предавање у Градској вијећници у Ослу наредне године.

Тада би, такође, требало бити могуће да се одржи Нобелов банкет у част Свјетског програма за храну.
Како је раније објављено, овогодишњи банкет је отказан.

Semberija info