Зељковић: Удвостручен број хоспитализованих :: Semberija INFO ::

 

Зељковић: Удвостручен број хоспитализованих


САРАЈЕВО - Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да је епидемиолошка ситуација јако тешка и навео да је од 1. марта до 21. марта удвостручен број особа које су хоспитализоване.

"Све ове мјере које смо јуче усвојили и које сваки дан напомињемо имају циљ да спријече ширење вируса. Јако је тешка ситуација", рекао је Зељковић.


Он је напоменуо да уведене мјере имају смисла само ако се поштују, јер су тада ризици од ширења заразе сведени на минимум.

"Није циљ да се развије стигма око било које врсте посла, већ је циљ да се смање контакти. Можемо рећи да имамо јако добру сарадњу са удружењем власника ресторана и кафића, јер смо увијек разматрали мјере у контексту како се оне примјењују и увијек смо били на располагању када је ријеч о приједлозима. Молимо све грађане да обрате пажњу на ношење маски и дистанцу", рекао је Зељковић за Н1 Телевизију.

Он је додао да када је ријеч о финансијским мјерама Институт не учествује у том сегменту, већ у смислу епидемиолошких мјера.

Одговарајући на питање колико су за раст броја заражених крива скијалишта, Зељковић је истакао да су у јануару и фебруару имали стабилну ситуацију.

"И друге земље које су у локдауну више од 90 дана, нису имали побољшање епидемиолошке ситуације. Трудили смо се да балансирамо мјерама. Мјере имају смисла само ако се поштују, многе земље у окружењу су имале блаже мјере од нас, ми смо имали строже мјере и стабилну ситуацију. Доласком топлијег времена дошло је до попуштања мјера. Имали смо сегмент да су грађани смањили социјалну дистанцу и то изазива овај резултат који сада имамо", додао је Зељковић.

​Срна / Глас Српске