Нова правила ЕУ за унос и износ готовине од четвртка :: Semberija INFO ::

 

Нова правила ЕУ за унос и износ готовине од четвртка


БРИСЕЛ - На снагу сутра ступају нова правила контроле готовине новца и вриједности које улазе и излазе из ЕУ, при чему ће сви путници који улазе или напуштају територију ЕУ морати да попуне готовинску декларацију када носе 10.000 евра или више у валути или противвриједности у другим валутама, као и у другим средствима плаћања као што су путнички чекови или мјенице.

У Европско комисији наводе да је ново правило дио напора ЕУ у бори против прања новца и извора финансирања тероризма. Од сутра у ЕУ биће примијењене и бројне измјене које ће додатно пооштрити правила и учинити још тежим премјештање великих количина "неоткривене" готовине.

Прво, дефиниција "готовине" према новим правилима биће проширена и сада ће обухватати златнике и одређене друге златне предмете. Друго, царинске власти ће моћи да поступају и по износима мањим од 10.000 евра, када постоје назнаке да је готовина повезана са криминалном активношћу.

Коначно, царинске власти такође могу сада захтијевати да се поднесе изјава када примјете да се готовина у износу од 10.000 евра или више шаље без пратње поштом, робом или куриром.

Нова правила ће осигурати да надлежни органи и национална финансијско-обавјештајна јединица у свакој држави чланици имају информације потребне за праћење и решавање кретања готовине која би могла да се користи за финансирање илегалних активности, закључују у Бриселу.

​Танјуг / Независне