МЛАДИ СА ИНТЕЛЕКТУАЛНИМ ПОТЕШКОЋАМА ДОБИЛИ ШАНСУ ЗА РАД :: Semberija INFO ::

 

МЛАДИ СА ИНТЕЛЕКТУАЛНИМ ПОТЕШКОЋАМА ДОБИЛИ ШАНСУ ЗА РАД


Foto
У Дому омладине у Бањалуци отворен је први кафе у којем раде млади с интелектуалним потешкоћама, како би им се пружила прилика за радно оспособљавање и учење нових вјештина.

Концепт овог кафеа је дио пројекта "Радно оспособљавање младих са интелектуалним потешкоћама", који спроводи Сервисни центар "Дајте нам шансу - Звјездице", који је по њему и добио име Омладински кафе "Звјездица".

Жељка Перишић Нинковић, предсједница овог центра, при отварању кафеа истакла је да је потребно остварити већу инклузију дјеце са интелектуалном потешкоћама у друштво.

"Жеља нам је да ова дјеца не буду одвојена од својих вршњака, већ напротив, да и она буду овдје, стичу радне навике, вјештине и радне способности, да се социјализују и прошире своје видике и једноставно да се више друже", казала је Перишић Нинковићева.

Додала је да ова дјеце неће имати класично заснован радно-правни однос, већ да ће они сваким радним даном имати одређени ангажман те да ће уз асистенте на раду стицати одређене вјештине.

Отварању кафеа присуствовао је и градоначелник Драшко Станивуковић, који је том приликом навео да је срећан што је Дом омладине постало мјесто свакодневног окупљања младих људи.

"Сада ће млади са одређеним интелектуалним потешкоћама добити шансу за радно оспособљавање, што ће допринијети већем степену инклузије, али и равноправнијем положају ове дјеце у нашем друштву", рекао је Станивуковић.

(Независне)