Како се на БиХ одражава пакет санкција ЕК Русији и увозу нафте из те земље :: Semberija INFO ::

 

Како се на БиХ одражава пакет санкција ЕК Русији и увозу нафте из те земље


Приједлог Европске комисије за шести пакет санкција Русији и увозу нафте из те земље негативно ће се одразити не само на Европску унију већ и у великој мјери на Босну и Херцеговину. Нафту набављамо из Србије, Хрватске, дијелом из Словеније и Мађарске, али сва нафта долази углавном из Русије. Када се ембарго уведе, оно што нас сигурно чека, јесте ново поскупљење. Експерти предвиђају да би у најгорем сценарију цијена нафте по литри била скупља од 3 и по марке.

БиХ нема алтернативних могућности за увоз нафте и осим постојећих, а то је из Панчева у Србији, Ријеке, Сиска и Плоча у Хрватској, те дио преко Словеније и Мађарске. Сва нафта која увозимо долази из Русије. У Спољнотрговинској комори БиХ кажу да разлога за бригу нема, бар што се тиче снабдијевања нафтом нашег тржишта у наредном периоду.

Ахмет Егрлић, предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ

"Наши добављачи имају довољне количине нафте и транспортно смо оспособљени,па рецимо нафта може из луке Копар стићи до Црне Горе, имамо терминал у луци Плоче, ту неће сигурно бити проблема,међутим, нафте ће бити,али цијене ће јој бити дефинитивно веће."

Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ

"То ћемо ми само имати проблеме, ту ЕУ брани кориштење цјевовода, ми ћемо имати велике посљедице, нико нас није ни питао ништа, не можемо сад се пребацити на друга тржишта. То не могу ни јачи од нас тако лако. Мада имамо коректан однос са нафтним компанијама."

Иако ће се проблеми са снабдијевањем некако и ријешити, сценарио који нас чека свакако је повећање цијена нафте. Блажи раст сматрају експерти биће у случају само уколико Европска унија изузме земље попут Мађарске, Чешке, Словачке из овог ембарга, јер су високо зависне о руској нафти.

Алмир Бечаревић, експерт за енергетику

"Нису добре пројекције за БиХ ако се изузећа не уведу јер онда можемо очекивати и цијену горива преко 3,5КМ, а у случају да изузећа буду уведена мислим да ће та цијена ипак бити максимална до 3,5КМ по литри горива.То је нека реална прогноза за неки наредни кратки период".

Цијена нафте у БиХ формира се слободно у складу са цијенама на свјетском тржишту. Треба рећи да се ентитетским министарствима достављају само информације о промјенама цијена без могућности повратне реакције на њихову корекцију. За сада је у РС на снази ограничење марже на нафту, али ни то не значи пуно. Цијена дизела од јутрос је на појединим пумпама већ 3.19 КМ, док је и у Федерацији БиХ коригована навише.


БХРТ