МИРИС ЋЕВАПА ШИРИ СЕ БАЊАЛУКОМ: ТУРИСТИ ПРЕПЛАВИЛИ ГРАД, ДОМИНИРАЈУ СЛОВЕНЦИ :: Semberija INFO ::

 

МИРИС ЋЕВАПА ШИРИ СЕ БАЊАЛУКОМ: ТУРИСТИ ПРЕПЛАВИЛИ ГРАД, ДОМИНИРАЈУ СЛОВЕНЦИ


Ако је Грчка позната по гиросу, Италија по пици, Бањалука је без премца по ћевапу.

Онај оригинални бањалучки, вијековима је бренд али и заштитни знак града на Врбасу.

Највећи град Српске домаћин је тродневне гастро - манифестације "Ћевап фест 2022", која баштини традицију најпознатије бањалучке делиције.

Обиљежавање је почело јуче, а град на Врбасу преплавили су туристи, у првом реду из Словеније, али и Аустрије и Њемачке.

Догађај који је двије године зауставила пандемија вируса корона, вратио се поново тамо гдје му је и мјесто, а то је у парку " Петар Кочић".  Уз заносни мирис најбољих ћевапа, организовано је и  такмичење у брзом једењу ћевапа.

Из Марибора искључиво због "Ћевап феста" у Бањалуку стигао је Митја Јанц. Каже за "Глас Српске" да је први пут на "Ћевап фесту", те да оваква дружење неће пропуштати ни у будућности.

- Чуо сам од мојих пријатеља из Бањалуке да буде одлично, у шта сам се и увјерио данас. Ћевап је  оригиналан, али и цјелокупна манифестација је на одличном новоу. Одушевљен са, вратићу се и догодине - казао је Јанц.
Из бањалучке ћевабџинце "Стари рецепт" казали су да је цијена мале порције четири, а велике седам марака.

- Људи обожавају ћевапе, а то најбоље потврђују ове гужве. Ипак, људи су стрпљиви и сви ће добити своју порцију. За ћевапе увијек има пара - казали су они.

Промотер манифестације Небојша Куштриновић истакао је да слика говори више од хиљаду ријечи, а баш таква је данас у Бањалуци.

- Ово је доживљај, јер ћевап није само храна. Поред Бањалучана ту су и многобројни гости. Сви уживамо након паузе од вируса корона. Ћевап је бренд, а наш бањалучки је најбољи - рекао је Куштриновић.

Програм се наставља и сутра , а атмосферу ће употпунити дјечији ансамбл КУД-а "Васо Пелагић" и хор КУД-а "Веселин Маслеша".

Дим, трубачи и добра атмосфера доказ су да "Ћевап фест" треба Бањалуци и Српској.

(Глас Српске)