Више од 200 школараца у Српској учи кинески језик :: Semberija INFO ::

 

Више од 200 школараца у Српској учи кинески језик


Конфуцијев институт Универзитета у Бањалуци наставио је да организује бесплатан курс кинеског језика за ученике основних и средњих школа у РС, а како је потврдила Љиљана Стевић, директорица овог института, ове школске године сарадњу је проширио на још неколико нових основних школа из којих се више од 200 ученика пријавило да учи кинески језик.

Како је она казала, курсеви су осмишљени као програм за основношколце на којем уче нешто више о језику и култури, обичајима и традицији НР Кине.

"Како је ове академске године на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци покренут Студијски програм синологије, важно је да дјеца од најраније доби почну да уче кинески језик", појаснила је Стевићева за "Независне новине".

Школе са којима је Институт успоставио овакав вид сарадње су, како каже, бањалучке основне школе "Вук С. Караџић", "Бранко Ћопић", "Петар Петровић Његош", "Алекса Шантић", "Иво Андрић", "Змај Јова Јовановић", "Никола Тесла" те средње школе Гимназија, Гимназија Србац и Економска школа Добој.

"Конфуцијев институт често организује различите радионице за дјецу и одрасле на којима се могу боље упознати са културом, традицијом и обичајима Кине", истакла је она те додала да је прошле године организована радионица кинеске калиграфије и прављења кинеских новогодишњих украса од папира.

"Поводом Кинеске нове године 1. фебруара ове године у бањалучкој Гимназији организовано је предавање 'Симболика бројева у кинеској култури', које је држао професор Хуо Ћифеј.

Колика је заинтересованост била за ово предавање говори чињеница да је учионица била пуна ученика ове школе", нагласила је Стевићева.

Додаје да је Конфуцијев институт недавно објавио трећи конкурс ликовних радова за основне и средње школе поводом уласка у годину Зеца, који ће трајати до 3. марта ове године.

"Колико је овај конкурс омиљен међу дјецом говори то да сваке године прими све више радова, те их је прошле године примљено преко 350", навела је она.

Како она каже, од велике важности је Кинеска нова година Зеца, која се још назива и Лунарна нова година или Празник прољећа, која почиње 22. јануара ове године и траје до 9. фебруара 2024.

"Она се данас не слави само у Кини, већ и у многим градовима широм свијета, уз раскошан ватромет, плес лава или змаја, црвене лампионе који су симбол жеља за срећу и благостање, као и у виду других кинеских традиционалних и модерних културно-умјетничких манифестација. Овакве прославе пружају прилику другим народима да осјете чар кинеске традиције и културе", појаснила је Стевићева.

Како она додаје, полазници на крају програма добијају потврде о успјешном завршетку курса из кинеског језика, уз могућност полагања ХСК кинеског националног стандардизованог теста којим се одређује ниво знања нематерњих говорника.

Фанг Ђинг, једна од наставница кинеског језика на Конфуцијевом институту, сматра да су дјеца основношколског узраста веома талентована и да су за само неколико мјесеци колико уче овај језик научила да се представе и воде кратке конверзације на кинеском језику, те да су кроз интерактивне језичке игре већ усвојила много ријечи и научила да пишу нека од кинеских знакова.

(Независне)