Минић: Влада Српске показала одговоран однос према аграру :: Semberija INFO ::

 

Минић: Влада Српске показала одговоран однос према аграру


Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да је Влада Српске током криза посљедњих година показала одговоран однос према сектору пољопривреде.  Почев од кризе изазване вирусом корона, када је донесен сет ванредних мјера за обезбјеђење прехрамбене сигурности становништва, а онда се то наставило и са енергетском кризом и тржишним поремећајима које су изазвала актуелна глобална дешавања - рекао је Минић за Глас Српске. Минић каже да је ресорно министарство предузело низ мјера с циљем стабилизације производње и тржишта да би сачували сектор аграра.

- Свјесни смо свих отежавајућих околности узрокованих, прије свега, растом цијена сјемена и репроматеријала, због чега су укупна финансијска издвајања за ову годину повећана за 70 одсто, што је знатан стимуланс домаћим произвођачима да остану у производњи, да се развијају и улажу у нове технологије - истакао је Минић. Говорећи о заштити домаће производње, Минић је рекао да је ресорно министарство годинама иницирало мјере заштите домаће производње на нивоу БиХ.

- Неком очигледно није у интересу да такве мјере буду донесене. Подржали смо захтјеве пољопривредника да буде уведен плави дизел на нивоу БиХ како би смо растеретили наш буџет са више од 10 милиона КМ, колико издвајамо за регресирани дизел - напоменуо је Минић. Минић је навео да је за капиталне инвестиције у пољопривреди у Српској планирано 40 милиона КМ.

- Већ сада имамо захтјева за дупло више финансијских средстава, јер смо добили рекордан број захтјева за суфинансирање капиталних инвестиција, нарочито за пољопривредну механизацију, објекте и опрему у сточарству, набавку основног стада, инвестиције у наводњавање, прераду на газдинству - појаснио је Минић. Минић је рекао да ће у овој години бити инвестирано око 200 милиона КМ у пољопривредни сектор, ако се узму у обзир и средства пољопривредника и средства аграрног буџета.

(Глас Српске)