Огласила се Русија након америчког вета у СБ УН: "Маске су пале" :: Semberija INFO ::

 

Огласила се Русија након америчког вета у СБ УН: "Маске су пале"


Foto: Tanjug/AP
Први замјеник сталног руског представника у УН Дмитриј Пољански изјавио је да блокада бразилског нацрта резолуције о палестинско-израелском сукобу у Савјету безбједности представља велики промашај америчке спољне политике.

"Маске су пале. Без обзира колико Американци покушавају да се представе као чувари мира, у томе нису успјели. Ово је велики промашај у иностраној политици Вашингтона", истакао је Пољански.

Савјет безбједности УН нешто раније није прихватио амандмане које је Русија предложила за бразилски нацрт резолуције о ситуацији у Израелу и Појасу Газе и одбили су, између осталог, да у текст укључе осуду напада на болницу Ал Ахли, преноси Срна.

Русија је тражила да се у текст резолуције дода да Савјет безбједности недвосмислено осуђује насумичне нападе на цивиле и цивилну инфраструктуру у Појасу Газе, посебно "монструозни напад на болницу Ал Ахли".

Амандманом Русије је предложено и да се осуди увођење блокаде Појаса Газе.

Бразил је припремио нацрт резолуције којом се осуђује "терористички напад Хамаса" 7. октобра.

У документу се позива на укидање израелског налога да се мјештани Газе и представници УН пребаце у сјеверни дио Појаса Газе. У нацрту се, такође, тражи хитно ослобађање талаца, без икаквих предуслова.

Америка је ставила вето на бразилски приједлог резолуције Савјета безбједности УН којом би се позвало на хуманитарно примирје у сукобу Израела и Хамаса чиме би била омогућена испорука хуманитарне помоћи Појасу Газе.

Приједлог Бразила подржало је 12 чланица Савјета безбједности, док су Русија и Велика Британија биле уздржане.

(Независне)