Симптоми трају и до 14 дана: Респираторне инфекције харају свијетом, љекари дали конкретне савјете за обољеле :: Semberija INFO ::

 

Симптоми трају и до 14 дана: Респираторне инфекције харају свијетом, љекари дали конкретне савјете за обољеле


Foto: Pixabay
Посљедњих дана пуно је људи с респираторним инфекцијама. Свијетом је завладала трострука епидемија, односно зараза корона вирусом, респираторним синцицијским вирусом (РСВ) и грипом.
 
Симптоми прехладе обично ће бити јачи првих неколико дана, али цурење носа или упоран кашаљ могу трајати и до 14 дана. Међутим, симптоми грипе, РСВ-а, корона вируса и других вируса обично трају седам дана, али могу потрајати и до двије седмице. Особе које имају стања попут астме, могле би се дуже борити са симптомима.
 
Др. Лена Вен рекла је за ЦНН да би они који пате од симптома дуже од двије седмице, а без побољшања, требали посјетити доктора. Особе које имају недостатак ваздуха, осјећају бол у прсима или се боре с немогућношћу задржавања текућине, требају се што прије јавити доктору.

Осим тога, бебе, старије особе и они с постојећим здравственим стањима изложени су већем ризику од развоја тешких симптома те би требали потражити љекарску помоћ прије него просјечни појединци.

Венова је такође упозорила да би се вирусна инфекција могла развити у бактеријску, ако се не лијечи.
 
– Што се превенције тиче, перите руке, кашљите у рукав, не трљајте очи, нос и уста те се редовно вакцинишите – апеловао је др. Филип Хуанг за АБЦ Њуз.
 
Осим вакцина против корона вируса и грипе, Европска комисија одобрила је у јуну 2023. прву вакцину за заштиту особа старијих од 60 година од болести доњег респираторног система коју узрокује респираторни вирус.
 
(Српска Инфо)