Ораси и љешници из Турске преплавили домаће тржиште :: Semberija INFO ::

 

Ораси и љешници из Турске преплавили домаће тржиште


Foto: Pixabay
Цијене ораха у малопродаји у БиХ су пале те се килограм овог коштуњавог воћа може купити и по 11 КМ, иако је килограм љешника и даље око 25 КМ, узгајивачи кажу да проблем и са орасима, али и љешницима представља увоз, највише из Турске, који диктира цијену ових производа.

Како је у разговору за "Незавине новине" рекао Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, увоз ових производа представља велики проблем домаћим узгајивачима.

"Ми знамо да је Турска највећи произвођач у Европи, па и Иран. Они диктирају цијену и ми ту не можемо ништа учинити", рекао је Дојчиновић. Додао је да те земље имају доста повољнију климу за узгој ових култура, па самим тим и бољи квалитет ових орашастих плодова.

"Ми ћемо вјероватно имати проблема када је у питању наш извоз, јер је питање какав ће бити квалитет, који је сортимент. То се мора намјенски радити и знати тачно за кога се ради", казао је Дојчиновић, наводећи да домаћи производи најчешће иду у прераду.

"Највише се ти домаћи производи користе у производњи чоколаде и за колаче", рекао је Дојчиновић, додајући да у БиХ фали и модерних технологија које се користе у узгоју ораха и љешника.

Драган Вучковић, представник расадника ораха "Вучковић", навео је да је род ораха прошле године био десеткован, те да је велико питање одакле долазе ораси који се по нешто нижим цијенама налазе у малопродаји у БиХ.

"Ти ораси су вјероватно из ранијих година, али је велико питање гдје је он прикупљен. Чињеница је да је прошла година била лоша за узгој ораха, није било рода. Велико је питање зашто су ораси јефтинији ако на домаћем тржишту влада несташица", истакао је Вучковић.

Како је у разговору за "Независне новине" рекао Веселин Савић, власник плантаже љешника код Теслића, због великог увоза домаћи произвођачи не могу продати своју робу.

"Код нас се цијене љешника крећу од 15 до 18 КМ, али ми не можемо продати по тој цијени, можемо продати килограм или два, а већу количину можемо продати тек до 12 КМ", казао је Савић, додајући да су мраз и прољећна киша прошле године уништили род љешника.

Евелин Гењац, магистар аргономије и власник расадника орашастих плодова из Високог, у разговору за "Независне новине" рекао је да је узгој орашастог воћа интересантан највише за људе из БиХ који живе у иностранству, а планирају да се врате на своја огњишта.

"Цијене се крећу за орахе око 15 КМ по килограму, а за љешнике је око 20 КМ по килограму", рекао је Гењац, додајући да увоз представља велики проблем за домаће произвођаче.

"Радимо на томе да направимо задругу да бисмо могли помоћи купцима наших садница, да им помогнемо за даљи пласман производа. Увоз је проблем не само за орахе и љешнике, већ и за друге пољопривредне производе, јер се увози беспотребно, а производе имамо и на нашем тржишту", закључио је Гењац.

(Независне)