БОРЕНОВИЋ ПОДСЈЕТИО ДА ЈЕ 1. МАРТА БИХ УШЛА У РАТНЕ СУКОБЕ :: Semberija INFO ::

 

БОРЕНОВИЋ ПОДСЈЕТИО ДА ЈЕ 1. МАРТА БИХ УШЛА У РАТНЕ СУКОБЕ


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Предсједник ПДП Бранислав Бореновић изјавио је да је 1. март у Републици Српској сасвим обичан дан, али и дан који буди снажне емоције јер подсјећа на патњу и страдање.

– То је дан патњи, страдања и бола, јер је на тај датум ова земља ушла у страховите ратне сукобе, због чега је велики број људи изгубио живот – рекао је Срни Бореновић.

Он је додао да, због тога, овај дан има веома ружну симболику, поготово за српски народ.

Бореновић је напоменуо да је изостала коректност и осјећајност у инсистирању Федерације БиХ да тај датум обиљежава.

– То је њихова одлука, за нас неприхватљива, непримјерена и потпуно је јасно да ми тај дан доживљавамо на врло лош начин – рекао је Бореновић.

У Федерацији БиХ 1. марта се обиљежава такозвани дан независности БиХ, иако на нивоу БиХ никада није усвојен закон о празницима.

Србе у Републици Српској и БиХ 1. март подсјећа на нелегални референдум о независности БиХ спроведен 29. фебруара и 1. марта 1992. године, на који већина Срба није изашла и на којем су прегласани од друга два народа – Бошњака и Хрвата.

Истог дана су муслимански екстремисти убили српског свата испред Старе православне цркве на Башчаршији у Сарајеву, што је за многе била најава почетка рата у БиХ.

(Срна)