ОДЛУКА УСТАВНОГ СУДА БИХ О ПОЉОПРИВРЕДНОМ ЗЕМЉИШТУ ОБЈАВЉЕНА У СЛУЖБЕНОМ ЛИСТУ :: Semberija INFO ::

 

ОДЛУКА УСТАВНОГ СУДА БИХ О ПОЉОПРИВРЕДНОМ ЗЕМЉИШТУ ОБЈАВЉЕНА У СЛУЖБЕНОМ ЛИСТУ


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Одлука у предмету у којем је Уставни суд одлучивао о захтјеву седам делегата Вијећа народа Републике Српске за оцјену уставности члана 53. Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске објављена је у Службеном листу Босне и Херцеговине, чиме је ступила на снагу.

Посљедња одлука Уставног суда БиХ, донесена је почетком фебруара, по којој се сво пољопривредно земљиште у Републици Српској сматра имовином Босне и Херцеговине, а не ентитета, како је то изгласала Народна Скупштина Републике Српске, крајем 2019. године.

Након тога је Народна Скупштина Републике Српске, у понедјељак (17. фебруара), на посебној сједници, донијела закључке, у којима, између осталог, је прокламована обустава рада представника Српске у органима Босне и Херцегвоине до усвајања закона о престанку мандата страних судија у Уставном суду БиХ.

Милорад Додик, српски члан Предсједништва је након тога Парламенту БиХ са другим представницима политичких странака из Републике Српске (РС) и ХДЗ поднио Приједлог закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ.

Како се наводи, укинути члан 53. Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске, престаје важити наредног дана од дана објављивања одлуке Уставног суда у “Службеном гласнику Босне и Херцеговине”.

Седам делегата Вијећа народа Републике Српске поднијело је 24. октобра 2019. године Уставном суду Босне и Херцеговине захтјев за оцјену уставности члана 53. Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске.

Истовремено су подносиоци захтјева затражили да Уставни суд донесе одлуку о привременој мјери којом би забранио примјену оспорене одредбе до доношења коначне одлуке Уставног суда о наведеном захтјеву.

Од Народне скупштине Републике Српске затражено је 29. октобра 2019. године да достави одговор на захтјев. Народна скупштина је одговор доставила 2. децембра 2019. године, преносе Независне новине.

Уставни суд је закључио да је оспорена одредба, којом је прописано да предметно пољопривредно земљиште које је по својој природи јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Републике Српске, противна Уставу БиХ јер се ради о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

Предсједник Уставног суда БиХ Златко М. Кнежевић и судија Миодраг Симовић су дали изјаву о неслагању с одлуком већине.