UČENjE NA OTVORENOM U ŠKOLI U DVOROVIMA :: Semberija INFO ::

 

UČENjE NA OTVORENOM U ŠKOLI U DVOROVIMA


Učenici Osnovne škole ,,Dvorovi“ iz Dvorova prvi su u Semberiji dobili priliku praćenja nastave pod otvorenim nebom.
 
Ideja o projektu učenja na otvorenom nastala je prije dvije godine, na prijedlog Čede Jankovića, koji je tada došao na čelo Osnovne škole ,,Dvorovi“. Svi zaposleni u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi ideju su dobro prihvatili i malo po malo svi su počeli davati svoj doprinos u realizaciji zamišljenog cilja.
 
,,Korak po korak i gotova je naša učionica na otvorenom! Nastava će se tokom cijele školske godine, a posebno za vrijeme toplih dana, moći da organizuje i van  školskih prostorija“, ponosno kažu u Osnovnoj školi ,,Dvorovi“.

 
Učionica na otvorenom predstavlja novi kreativni koncept nastave i primjenjiva je za sve uzraste učenika.
 
,,To je inovativan način učenja s ciljem motivisanja učenika za aktivno učestvovanje u nastavi, prilikom čega im se približava gradivo (pogotovo kad su u pitanju priroda i društvo, biologija i geografija), korištenjem neposredne okoline kao vrijednog resursa za učenje. Nastava se orjentiše na učenje životnih vještina, povezivanje gradiva sa stvarnim situacijama, poštovanje prirode i primjenu naučenih vještina u stvarnom životu“, pojašnjava direktor škole Čedo Janković.
 
Ova nesvakidašnja učionica smještena je u školskom dvorištu, ispod oraha čija krošnja učenicima daje hladovinu tokom vrelih dana. Učionica ima sve sadržaje kao i ona standardna: tu su tabla, klupe složene u polukrug, kao u amfiteatru, a u sredini je mjesto za nastavnika. 
 
Pored navedenih dobrih  strana učenja na otvorenom, tu je i prednost boravka na svježem vazduhu, pa u ovo doba epidemije korona virusa nema potrebe da za vrijeme nastave učenici nose maske.
 
 
 Semberija info