REPUBLIKO SRPSKA U SRCU TE NOSIM, TOBOM SE PONOSIM :: Semberija INFO ::

 

REPUBLIKO SRPSKA U SRCU TE NOSIM, TOBOM SE PONOSIM


Foto
Danas su u  Spomen sobi poginulim borcima u odbrambeno – otadžbinskom ratu koja se nalazi u muzeju „Semberija“ Bijeljina dodjeljene zahvalnice svima koji su podržali organizaciju  15.  literarnog i likovnog konkursa za učenike osnovnih škola regije i grada Bijeljina  u organizaciji Gradske boračke organizacije na temu ,,Republiko Srpska u srcu te nosim, tobom se ponosim", a nakon toga održan je i čas istorije prisutnima.

 Nakon dodjele zahvalnica u Galeriji Centra za kulturu održano je veče rodoljubive poezije učenika osnovnih škola od petog do devetog razreda,  a gradonačelnik Grada Bijeljina Ljubiša Petrović  pobjednicima je uručio nagrade.

Za prva tri mjesta u obje kategorije nagrade je obezbjedio Javni fond za dječiju zaštitu, a to je putovanje na more. Za sve ostale učesnike obezbjeđene su prigodne nagrade, knjige i majice.

Miodrag Stevanović, predsjednik Boračke organizacije Bijeljina rekao je da  Boračka organizacija zajedno sa Aktivom direktora Osnovnih škola na području Semberije organizuje ovaj konkurs.



-Cilj Boračke organizacije jeste da mi, na neki način prenesmo na mlade šta se dešavalo ratnih godina, kako su njihovi očevi i djedovi učestvovali u stvaranju Republike Srpske. Ove godine je 30 godina postojanja Republike Srpske i formiranja Vojske Republike Srpske. Kao i svih ovih godina, konkurs je proveden na vrijeme. Mnogo učenika se odazvalo na ovaj konkurs i na svoj način su prikazali ljubav prema Republici Srpskoj i to je bio glavni cilj naše manifestacije. Trudićemo se da ovo nastavimo i u budućnosti“, istakao je Stevanović.

Đođe Pajić, profesor u penziji i predsjednik organizacionog odbora za održavanje 15. likovnog i literarnog konkursa za učenike osnovnih škola regije i Grada Bijeljina, rekao je da su postigli cilj i da su svi radovi izvanredni , a i nagrade.

-Od 14 škola koliko ih ima u Bijeljini, literarni radovi su pristigli iz 11. Moram istaći zahvalnost Aktivu direktora Osnovnih škola regije Bijeljina, na čelu sa Predragom Račanovićem, koji je dao svoj značajan doprinos da zajedno u koordinaciji sa Boračkom organizacijom ova manifestacija uspije.  Što se tiče likovnih radova, šest škola se prijavilo sa po 20 radova, što je ukupno 120 radova, ali mi smo uspjeli da izložimo u maloj sali Centra za kulturu oko 40 radova i ja kao laik sam oduševljen njima“, završava Đorđe Pajić.

Gradonačelnik Grada Bijeljina, Ljubiša Petrović kazao je da je ovo poštovanje tradicije i Republike Srpske.
-Sadašnje generacije kroz svoje literarne radove i umjetnička djela  svima nama govore koliko je bitno, značajno i presudno da one ostavljajući trag svog stvaralaštva posluže kao dobar primjer budućim generacijama, a istovremeno da nama odraslima pokažu da će biti spremni da preuzmu odgovornost za Republiku Srpsku. Možemo reći da našim mladim naraštajima, možemo slobodno ostaviti Republiku Srpsku“, zaključio  je gradonačelnik Petrović.



Katarina Pajić, učenica Osnovne Škole „ Aleksa Šantić“ Ugljevik koja je osvojila prvo mjesto u kategoriji literarnih radova rekla je da pjesma koju je napisala za nju predstavlja jedan projektor sve ljubavi i poštovanja koje osjeća ne samo prema svojoj domovini, nego i svim ljudima koji su rizikovali i dali svoje živote za nju.

-To treba da poštujemo, ali i da osjećamo ljubav prema ljudima koji danas brinu o Republici  Srpskoj. Republika Srpska ali i sve u njoj inspirisalo me je da napišem ovu pjesmu. Smatram da je ova pjesma oružije kojim se borimo i za opstanak srpskog jezika i književnosti, a i same Republike Srpske“, zaključila je mlada pjesnikinja Katarina Pajić.

Ovom prilikom Pajićeva se zahvalila svoj nastavnici srpskog jezika Nadi Mikanović koja je svakodnevno upoznaje sa književnošću i srpskim jezikom, a koja  ju je prijavila na ovaj konkurs.

Dajana Radić, učenica OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina, koja je osvojila prvo mjesto u kategoriji likovnih radova rekla je da je u svoje radove uložila mnogo truda i vremena, što se i isplatilo. Nacrtala je dva crteža, na jednom je Ivo Andrić, a na pobjedničkom su sve poznate ličnosti iz Republike Srpske.

Nina Stojanović, učenica OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina, osvojila je drugo mjesto u kategoriji literarnih radova i rekla je da je pisala o tome kako se ponosi Republikom Srpskom i izrazila je veliku zahvalnost svojoj nastavnici srpskog jezika Željki Mlađenović koja ju je pripremala.

U kategoriji literarnih radova 1. mjesto pripalo je Katarini Pajić, učenici 7/1 razreda  OŠ ,,Aleksa Šantić" Ugljevik.  Drugo mjesto osvojila je Nina Stojanović, učenica  7/5 OŠ ,,Sveti Sava " Bijeljina, a
3. poziciju zauzela je Teodora Pejčić, učenica 9/1 OŠ ,,DositejObradović" Suvo Polje.
 
U kategoriji likovnih radova najbolja je bila
Dajana Radić, učenica 9/5 razreda OŠ ,,Sveti Sava" Bijeljina. Na drugom mjestu je  Anja Vasić, učenica  9/1 OŠ ,,Petar Petrović Njegoš" Velika Obarska. Nevenki Stevanović, učenici 9/1 OŠ ,,Dvorovi" Dvorovi dodijeljeno je treće mjesto.


 
(Semberija info)