Održan okrugli sto na temu „Energetska efikasnost – bitan faktor funkcionisanja Javnih ustanova“ :: Semberija INFO ::

 

Održan okrugli sto na temu „Energetska efikasnost – bitan faktor funkcionisanja Javnih ustanova“


JZU Bolnica „Sveti Vračevi“, kao prva od zdravstvenih ustanova koja primjenjuje sistem energetske efikasnosti, u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Republike Srpske i Savezom opština i gradova Republike Srpske danas je organizovala okrugli sto na temu „Energetska efikasnost – bitan faktor funkcionisanja Javnih ustanova“.



Učesnici okruglog stola bili su predstavnici JZU Bolnica „Sveti Vračevi“, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Saveza opština i gradova Republike Srpske, Područne privredne komore Bijeljina, direktor JZU Bolnice Zvornik, pomoćnik direktora za opšte poslove JZU Dom zdravlja Bijeljina, v. d. direktor Doma zdravlja Ugljevik, direktor JZU Dom zdravlja Lopare, te stručnjaci iz oblasti energetske efikasnosti.



Profesor dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina istakao je da rukovodstvo Bolnice „Sveti Vračevi“ vodi računa o energetskoj efikasnosti.



-Danas su tokom trajanja okruglog stola donešeni određeni zaključci, a prvi od njih je da je najbolji lijek za energetsku krizu, energetska efikasnost. To je ono čime se bavimo mi iz bijeljinske bolnice i mislimo da nismo dovoljno bogati da plaćamo skupe energente. Danas smo iskoristili priliku da promovišemo šta Bolnica „Sveti Vračevi“ radi u poslednje vrijeme. Nedavno uveli novi način grijanja i hlađenja, toplotne pumpe. Tu imamo veliku ekonomsku uštedu, ali i zaštitu životne sredine. Mi smo precizno izračunali i što se finansijske uštede tiče to je preko 330.000 KM uštede godišnje, odnosno u vremenskom periodu od pet godina pri ovim cijenama 1.650.000 KM. Pored toga, postavljena je i led rasvjeta koja pokriva preko četiri hektara bolničkog kruga, a ušteda po ovom pitanju je preko 60% u odnosu na današnje cijene. Solarne panele smo postavili prošle godine uz pomoć Fonda za zaštitu životne sredine, a naša procjena je  da će se ova investicija isplatiti u roku od pet godina. “, naglasio je prof. dr Maksimović.



Aco Pantić, generalni sekretar Saveza opština i gradova RS kazao je da je Savez opština i gradova RS zainteresovan za pitanja energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije.



- Savez opština i gradova RS smatra veoma dobrom i korisnom praksu koju je uvela Bolnica „Sveti Vračevi“ u Bijeljini na čelu sa direktorom prof. dr Zlatkom Maksimovićem. Ova iskustva su izuzetno dragocjena za nas i mi ćemo ovu praksu proširiti i na jedinice lokalne samouprave s ciljem da se mjere energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, pokušaju u narednom periodu primjeniti i u  Javnim preduzećima i Javnim ustanovama koja se nalaze u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Grad Bijeljina je definitivno lider u BiH, pa i u regionu u oblasti klimatizacije, grijanja i hlađenja korištenjem prije svega toplotnih pumpi, voda – voda koje su bazirane na korišenju energije površinskih voda“,istakao je Pantić.



Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS podsjetio je da su Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS, Bolnica „Sveti Vračevi“ i njihovi međunarodni partneri zajednički proveli projekat ugradnje solanih kolektora za pripremu tople vode, što je značajno smanjilo troškove električne energije u bijeljinskoj bolnici.



-Danas smo promovisali uštede koje pruža ovaj projekat, a i govorili smo o potrebama da se u zdravstvene ustanove uvede sistem energetskog menadžmenta, što je jednim dijelom i zakonska obaveza. Fond je u ime Vlade RS određen kao centralna institucija za uvođenjenje energetskog menadžmenta i praćenje implementacije uvođenja ovog sistema u RS. Mislim da je bijeljinska bolnica prva u RS koja je u potpunosti prešla na sistem grijanja toplotnim pumpama, kao jednog od obnovljivih izvora energije“, rekao je Todorović i dodao da je Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS kroz aktivnosti koje provodi sa međunarodnim partnerima u oblasti uvođenja mjera energetske efikasnosti u javnom sektoru investirao preko 30.000.000 KM.



(Semberija info)