MASLAČKOVE PRIČE NISU SAMO ZA NAJMLAĐE :: Semberija INFO ::

 

MASLAČKOVE PRIČE NISU SAMO ZA NAJMLAĐE


Pozorštance Maslačak osnovano je 2015. godine sa ambicijom grupe mladih glumaca da pokrenu kulturni život u Semberiji. Njihova želja je bila da najmlađi Semberci imaju priliku uživati u teatarskim pričama koje su možda imali priliku, u toplom domu čuti od svojih starijih ukućana. 

Teče osma Maslačkova sezona. Do sada je njihova trupa profesionalnih i amaterskih glumaca pripremila i na scenu postavila preko 40 predstava za djecu i mlade. Skromno priznaju kako su tokom ovog perioda pred djecom igrali „samo“ 1500 puta. 

Bijeljina zna, „Nedjelja u 12“ je postao simbol dječije radosti. Kada su glumci Maslačkovog pozorišta, 2015. godine prvi put izašli pred publiku – gledalo ih je osmoro djece. Radosne vijesti su se jako brzo širile po gradu pa je svake nedjelje u 12 časova velika sala Centra za kulturu „Semberija“ bivala punija i punija.

- Kada nas pitaju za izvor naše energije i entuzijazma, samo pokažemo na našu publiku i svima sve bude jasno. Možemo reći da je nekoliko generacija naše djece odraslo i stasalo uz naše predstave. Međutim, željeli bismo skrenuti pažnju na još nešto. Mnogi misle da su predstave koje izvodimo, svojim elementima i porukama prilagođene samo za najmlađe. Ali ne, sve, a naročito one predstave za koje je tekst pisao maestralni Jovica Tišma sadrže tako mnogo detalja da privuku pažnju i djece koja pohađaju više razrede osnovnih škola i da ih podsjete na neke iskonske vrijednosti koje bi trebalo da baštine svi ljudi i svaka zajednica. Ideali dobrote, prijateljstva, ljubavi... nikada ne umiru i pričati o njima nikada nije dosadno. Dok igramo neku predstavu sa bine često vidimo bake koje su dovele svoje unuke... i ne znamo ko se od njih više uživio u predstavu“, rekli su za „Semberija INFO“ Natalija i Branislav Vujić, glumci Pozorištanceta „Maslačak“.


Semberija info - I. Gutić