KNjIGA SVJEDOK: „BUGARI U IZVJEŠTAJIMA ARČIBALDA RAJSA 1915-1918“ :: Semberija INFO ::

 

KNjIGA SVJEDOK: „BUGARI U IZVJEŠTAJIMA ARČIBALDA RAJSA 1915-1918“


U Muzeju Semberije večeras je promovisana knjiga „Bugari u izvještajima Arčibalda Rajsa 1915-1918“. Knjigu je pripremio Milorad Đošić, penzionisani pukovnik – pilot i Vesna Arsić a izdavač knjige je Srpski kulturni centar „Ćirilica“ iz Beograda.



Knjiga tematizuje izvještaje, svjedočenja sa terena koje je Arčibald Rajs pisao od momenta uključenja Bugarske u Prvi svjetski rat i njenog stupanja na tlo Srbije u drugoj polovici 1915. godine pa do završetka rata, 1918. godine.

-Prvu godinu Velikog rata Austro-Ugarska vojska je učinila velika zlodjela prema srpskom stanovništvu. Međutim, kada su se Bugari uključili u Prvi svjetski rat na strani Centralnih sila, oni su u zvjerstvima prema Srbima nadmašili Austro-Ugare. Arčibald Rajs je sve vrijeme rata proveo na terenu i o tim zločinima ostavio važna svjedočenja od neposrednih svjedoka“, rekao je doktor istorijskih nauka Miloje Pršić.



Prema riječima jednog od priređivača knjige, u naslovu je ciljano izostavljena svaka poveznica sa zločinima, sa genocidom bugarskih snaga jer je primarni cilj ovog djela očuvanje sjećanja a ne narušavanje dobrosusjedskih odnosa ili revanšizam.



-Činjenica je da mi u Srbiji znamo mnogo o zločinima koje su ustaške vlasti za vrijeme Drugog svjetskog rata počinile nad Srbima na ovom prostoru. Međutim, većina ljudi iz Republike Srpske nije upoznata sa zlodjelima koje su nad našim narodom počinili bugarski okupatori tokom Prvog svjetskog rata. Zato smo priredili ovu knjigu- svjedočenje iz pera svjetski priznatog naučnika kako bismo imali jasniji uvid u istoriju i na osnovu nje gradili pravedniju budućnost“, izjavio je Milorad Đošić, koautor knjige „Bugari u izvještajima Arčibalda Rajsa 1915-1918“.

(Semberija info)