Kada su svi zajedno kod kuće tek tada se i stariji i mlađi Kokanovići iz Gornjeg Crnjelova osjećaju potpuno: Svako je dijete novi dašak ljubavi i sreće :: Semberija INFO ::

 

Kada su svi zajedno kod kuće tek tada se i stariji i mlađi Kokanovići iz Gornjeg Crnjelova osjećaju potpuno: Svako je dijete novi dašak ljubavi i sreće



Bračni par Kokanović iz semberskog sela Gornje Crnjelovo u braku je 11 godina. Iako su veoma mladi, kao roditelji su se ostvarili četiri puta i imaju tri dječaka i djevojčicu. Njihovu porodicu čine mama Željka (33), tata Radan (35), najstariji sin Marjan, koji ima deset godina, Sekula, koji je star osam godina, kćerka Mila, koja ima dvije godine i najmlađi Đorđe star je tri mjeseca.

Stariji dječaci  pohađaju Osnovnu školu „Sveti Sava“ u Gornjem Crnjelovu. Marjan je četvrti razred, a Sekula drugi. Pored redovne škole, Marjan  ide i u Osnovnu muzičku školu „Stevan Stojanović Mokranjac“ u Bijeljini i učenik je prvog razreda, dok najmlađi članovi provode vrijeme kod kuće sa mamom, dok je tata na poslu, a braća u školi.



- Prije nego što je Marjan počeo pohađati Osnovnu muzičku školu „Stevan Stojanović Mokranjac“ išao je u Muzičku školu „Kornelije Stanković“, gdje je učio da svira harmoniku klavirku i sa školom je odlazio na razna takmičenja, te ostvarivao veoma zapažene rezultate. Nažalost, školu smo morali promijeniti, zbog njegove velike želje da nauči da svira harmoniku dugmetaru. Kao i Marjan, i Sekula pokazuje interesovanje za muziku, ali za violinu i trenutno se pripremamo za upis u muzičku školu ove godine. Kao i braća, Mila, iako je još uvijek mala, pokazuje veliko interesovanje za muziku, dok je Đorđe još uvijek samo posmatrač“, kazala je mama Željka.



Radan je zaposlen u firmi „Poligarden“, ali nakon radnog vremena Željka i on pružaju usluge košenja i uređivanja dvorišta, dubinskog čišćenja namještaja, kao i pripremu hrane za manja slavlja u vidu keteringa, jer, kako kažu, u ovom vremenu se moraju raditi razni poslovi da bi se opstalo. Kokanovići su istakli da oboje potiču iz višečlanih porodica, Željka ima mlađu sestru i braću blizance, dok Radan ima mlađeg brata i sestru.



- Zahvalni smo Gospodu što nas je blagoslovio našom dječicom. Oboje potičemo iz višečlanih porodica, pa smo tako i mi bili sigurni u našu odluku da ih imamo što više. Što se tiče proširenja porodice, želja je uvijek tu, jer svaki novi član je donio u naš dom nove osjećaje, ali i još jaču i veću ljubav između svih nas, a to se ne može riječima reći, ni opisati. Ipak, sve je u Božijim rukama, pa tako i to. Roditeljstvo je jedna od najljepših uloga u životu ako nas pitate, ali je i velika odgovornost“, istakli su Kokanovići.

Mama Željka i tata Radan kažu da je život u višečlanoj porodici turbulentan i da ništa nije teško kada ste organizovani, ali da ima dana kada se „kockice ne slože“.

- Kada živite u porodici kao što je naša tu ima mnogo posla, igre, ali nekada i nesuglasica. Sve je to normalno, jer ne teče uvijek „med i mlijeko“, iako bi svi voljeli da je tako. Potrebno je sve uskladiti, svakome posvetiti pažnju, ali i stići na sve aktivnosti, npr. nekada se dogodi da zaboravimo neko od djece poslati na rođendan kod drugara, ali nam niko ne zamjeri. Mislimo da svaka porodica u suštini funkcioniše isto, sa malim razlikama. Volimo da smo svi uvijek zajedno i da jedni bez drugih nigdje ne idemo, jer kada smo skupa samo se tada osjećamo potpuni“, kroz osmijeh su kazali Željka i Radan, a Željka je dodala da njihov dan počinje rano ujutru.



- Prvi od kuće na posao odlazi suprug, a ja ostajem kod kuće i onda krećemo sa jutarnjim ritualima, kao što je spremanje Mile i Đorđa, jer su Marjan i Sekula već veliki i sve obavljaju sami. Nakon toga sve zavisi koji je dan u pitanju, odlazimo u muzičku školu gdje Marjan ima časove, svi skupa, naravno. Poslije časova u muzičkoj školi, momci odlaze u školu gdje im nastava počinje poslije podne. Nakon povratka supruga sa posla i djece iz škole, zajedno ručamo i onda, opet, svako ide svojim obavezama. Momci pomažu što se privatnih poslova tiče, a mi ih nakon završenog posla nagradimo, što je jedan vid motivacije. Veče nam je omiljeni dio dana, jer svi jedva čekamo da se spremimo za spavanje i da uživamo, gledajući televiziju ili se dogovorimo da radimo nešto drugo, sve zavisi od njihovih želja“, kroz osmijeh je istakla Kokanovićeva.

- Našu djecu učimo kao i sami sebe prvo da budu dobri Hrišćani, da poštuju naše običaje i da se drže toga. Nastojimo da budu dobri ljudi, da ne budu sebični i bahati, ma da nekada i kod njih ima nekih ispada, kao i kod svih. Dosta razgovaramo sa njima, dajemo im primjere da bi mogli shvatiti o čemu pričamo. Naravno, postoje i kaznice koje su npr. zbog škole, ako dođe do nekog propusta ili nekog nedoličnog ponašanja. Mislimo da je povjerenje između nas i djece jako važno i da će sve ono što im mi govorimo kad-tad razumjeti i shvatiti“, kazao je bračni par Kokanović.



Na kraju razovora za „Semberske novine“ Željka i Radan Kokanović poručuju da u bračnu zajednicu treba stupiti isključivo iz ljubavi.

- Važno je u brak stupiti isključivo iz ljubavi, a nikako iz nekih interesa, koji su danas većini važniji od prave ljubavi i porodice, ali sve te stvari nisu trajne i nemaju vrijednost. Nema ništa ljepše nego kada se zajedno stiče, jer je tako ljepše i draže. A, djeca od takvih parova samo upotpune njihovu ljubav i učvrste njene „stubove“, jer ako temelj nije dobar, ni kuća neće biti“, zaključili su Kokanovići iz Gornjeg Crnjelova.


Semberske novine - Semberija info